Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσουμε τον Αλευρώδη

Το να βρούμε τον σωστότερο τρόπο αντιμετώπισης, όχι μόνο ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, αλλά κυρίως τις δικές μας ανάγκες, είναι η αρχή για μια καλή, αλλά και σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθένειας. Κι εδώ λοιπόν εξετάζουμε την κατάσταση προσεκτικά προσπαθώντας να βρούμε το σωστότερο αλλά και ιδανικότερο τρόπο καταπολέμησης.
Μεταξύ μιας φυσικής και μιας χημικής καταπολέμησης, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι απλά διότι χρησιμοποιώντας χημικά, μπορεί να έχουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταστρέφουμε όμως το μικροικοσύστημα του χώρου μας και δεν σεβόμαστε παράλληλα τη Φύση. 

Αντίθετα με ένα Φυσικό τρόπο καταπολέμησης τα αποτελέσματα συνήθως έρχονται με μικρή καθυστέρηση, αλλά σεβόμαστε το περιβάλλον και φυσικά δεν διαταράσσουμε το μικροοικοσύστημα του χώρου μας.

Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν οι χημικοί τρόποι καταπολέμησης, να είναι οι τελευταίοι που θα χρησιμοποιήσουμε και πάντα μετά από την αποτυχία κάθε τρόπου, φυσικής καταπολέμησης του συγκεκριμένου εντόμου. Σίγουρα είναι κάτι που θέλει υπομονή και επιμονή, να θυμάστε όμως πως οι γρήγορες λύσεις δεν είναι πάντοτε οι καλύτερες.

Σημειώνεται πως δεν εφαρμόζονται όλοι οι τρόποι σε όλα τα φυτά καθώς μερικά μπορεί να μην είναι ικανά να τους αντέξουν. Αυτός είναι και ο λόγος που εφαρμόζουμε τον κάθε τρόπο καταπολέμησης δοκιμαστικά στην αρχή, σε λίγα φύλλα ή 1-2 βλαστούς και αφού δούμε την επόμενη μέρα πως δεν υπήρξε ζημιά συνεχίζουμε κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση τον απορρίπτουμε.

Φυσικοί Τρόποι καταπολέμησης

1.Νερό: Μπορεί αυτό καθαυτό να μην σκοτώνει τα έντομα είναι όμως θαυματουργό για να τα απομακρύνει. Σίγουρα μπορεί να μην απομακρύνει όλα τα έντομα ωστόσο αξίζει τον κόπο μιας και είναι όχι μόνο μια φθηνή λύση αλλά κυρίως μια φυσική λύση! Αν το φυτό σας δεν σπάζει και δεν είναι ευαίσθητο μη διστάσετε να ρίξετε νερό υπό πίεση ώστε να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

2.Νερό+Σαπούνι: 1 λίτρο νερό και 1 ως 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι μπορεί να δράσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του Αλευρώδη ύστερα από ένα γενναίο ψέκασμα!

3.Νερό-Οινόπνευμα-Σαπούνι: Η βασική συνταγή είναι 3 μέρη νερό, 1 μέρος φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Μια άλλη συνταγή είναι 1 λίτρο νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζουμε τακτικά (1-2 φορές την βδομάδα) τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο καιρό βλέποντας παράλληλα τα αποτελέσματα.

4.Διάλυμα Καπνού (Επικίνδυνο): Μην το χρησιμοποιήσετε όταν έχει αέρα και γενικώς όταν στον χώρο ζούνε παιδιά ή άλλοι άνθρωποι. Φτιάχνεται με 1 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε βάλει ένα τσιγάρο ή κάποια αποτσίγαρα για 24 ώρες. Με το υγρό το οποίο αραιώνεται πάρα πολλές φορές πριν από την χρήση μπορεί να γίνει ψεκασμός κάτι που ίσως είναι αποτελεσματικό για την περίπτωση του αλευρώδη.

5.Προσέλκυση ή αγορά εντόμων που καταπολεμούν τον Αλευρώδη: Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καλλιεργητής δρα ως η ίδια η Μητέρα Φύση, αφήνοντας τα ίδια τα έντομα να διορθώσουν την κατάσταση.
  • Αρπακτικό Ακάρι - Amblyseius swirskii: Καταπολεμά διάφορα είδη του Αλευρώδη.
  • Παρασιτική Σφήκα - Encarsia formosa: Αποτελεσματική για τα 2 σημαντικότερα είδη Αλευρώδη, τον Αλευρώδη των Θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum) και τον Αλευρώδη του Καπνού ή αλλιώς Αλευρώδη του Βαμβακιού (Bemisia tabaci).
  • Παρασιτική Σφήκα - Eretmocerus eremicus: Αποτελεσματική για τα 2 σημαντικότερα είδη Αλευρώδη, τον Αλευρώδη των Θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum) και τον Αλευρώδη του Καπνού ή αλλιώς Αλευρώδη του Βαμβακιού (Bemisia tabaci).
  • Παρασιτική Σφήκα - Eretmocerus mundus: Αποτελεσματική για τον Αλευρώδη του Καπνού ή αλλιώς Αλευρώδη του Βαμβακιού (Bemisia tabaci).
  • Macrolophus caliginosus (Αρπακτικό): Αποτελεσματική για τα 2 σημαντικότερα είδη Αλευρώδη, τον Αλευρώδη των Θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum) και τον Αλευρώδη του Καπνού ή αλλιώς Αλευρώδη του Βαμβακιού (Bemisia tabaci).
  • Orius laevigatus (Αρπακτικό): Κυνηγά διάφορα είδη Αλευρώδη.

Από τα παραπάνω δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους τους χώρους. Άλλα έντομα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο και άλλα σε θερμοκήπιο κάτι που θα το ανακαλύψετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας ρωτώντας τον προμηθευτή σας.

6.Με μικροοργανισμούς: Διάφοροι ωφέλιμοι μύκητες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Λευκής Μύγας (Αλευρώδης).
  • Εντομοπαθογόνος Μύκητας - Beauveria bassiana: Για διάφορα είδη Αλευρώδη.
  • Εντομοπαθογόνος Μύκητας - Paecilomyces fumosoroseus: Για διάφορα είδη Αλευρώδη.
  • Εντομοπαθογόνος Μύκητας - Verticillium lecanii: Για διάφορα είδη Αλευρώδη.
7.Άλλοι Τρόποι: Ένας ακόμα τρόπος ο οποίος έχει πολύ ενδιαφέρον είναι οι κολλώδεις παγίδες η χρήση των οποίων μπορεί να δώσει αρκετά αξιόλογα αποτελέσματα!

Χημική Αντιμετώπιση
Εντομοκτόνο Επαφής: Υπάρχουν διάφοροι τύποι των συγκεκριμένων εντομοκτόνων τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όχι μόνο για την φύση αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο που τα χρησιμοποιεί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρείται ανθεκτικότητα του εντόμου στα διάφορα σκευάσματα, η επιτυχία λοιπόν του εντομοκτόνου δεν είναι εγγυημένη. Τέλος, πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν πολλές αλλαγές στα σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε ώσπου να βρούμε αυτό που χρειάζεται ενώ αν χρησιμοποιούμε μονίμως ένα συγκεκριμένο θα παρατηρήσουμε πολύ σύντομα ανθεκτικότητα σε αυτό.

Και μην ξεχνάτε, σεβαστείτε την Φύση και προστατέψτε το Περιβάλλον που ζούμε. Χρησιμοποιείστε δηλητήρια ΜΟΝΟ όταν αυτό είναι απαραίτητο και σε σοβαρές περιπτώσεις! Τα δηλητήρια είναι φονικά όχι μόνο για την φύση αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο!

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του