Θεραπευτικά φυτά και βότανα για το ουρικό οξύ - προστασία απο ουρική αρθρίτιδα

Θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι πολύ συχνό πρόβλημα στις μέρες μας. Οι κακές συνήθειες και η κακή διατροφή είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τη συσσώρευση των απεκκρίσεων του μεταβολισμού στο αίμα. Η φύση όμως μπορεί να σας βοηθήσει, αφού υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά φυτά που θεραπεύουν το ουρικό οξύ. Διαβάστε παρακάτω για να τα μάθετε. *** NEW UPDATE 3  ***

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Άρθρο της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κοινή και οδυνηρή πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι μέσα και γύρω από την άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο. Αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζονται από ένα από τα συνήθη απόβλητα που παράγονται από τον οργανισμό, το ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε ορισμένες τροφές και ποτά. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως το συκώτι, τις αντσούγιες, το σκουμπρί, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια και την μπύρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και φιλτράρεται στα νεφρά. Από εκεί, αποβάλλεται από τον οργανισμό με τα ούρα. Αν το σώμα σας παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή δεν απομακρύνει αρκετό μέσω των ούρων, μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος και το σχηματισμό κρυστάλλων.

Εάν η διατροφή σας αποτελείται από μεγαλύτερες ποσότητες πουρινών,υπάρχει περίπτωση να αναπτύξετε ουρική αρθρίτιδα, επειδή οι πουρίνες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Είναι προφανές ότι για ακόμη μία φορά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μιας νόσου.

Σημαντικό είναι λοιπόν να ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε την διατροφή μας στις ανάγκες του οργανισμού, σκεπτόμενοι πάντα ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αποδεχτεί βλαβερή για τον οργανισμό μας.

Το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η κληρονομικότητα, οι μεταβολικές και ενδοκρινικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η οξέωση, καθώς και ο καρκίνος, η χημειοθεραπεία ή άλλου είδους φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Οι καλύτεροι τρόποι για να ρίξετε το ουρικό οξύ σας
Θα πρέπει να καταναλώνετε:
  • -Γάλα
  • -Γιαούρτι
  • -Τυρί
  • -Αβγά
  • -Ψωμί άσπρο
  • -Δημητριακά (όχι τα ολικής αλέσεως)
  • -Ζυμαρικά
  • -Λαχανικά – εκτός από τα απαγορευμένα (βλέπε παρακάτω)
  • -Ξηροί καρποί–εκτός από τα αμύγδαλα.
  • -Αβοκάντο
  • -Μπανάνες
  • -Ακτινίδια
  • -Φακές
  • -Μανιτάρια
  • -Φασόλια
  • -Μπιζέλια
  • -Ανανά
  • -Τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες
  • -Μήλα
  • -Αχλάδια
  • -Πορτοκάλια
  • -Φράουλες
  • -Πράσινο τσάι
  • -Παπάγια
  • -Νερό
Θα πρέπει να πίνετε νερό σε μεγάλες ποσότητες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας στην αποβολή τοξινών και του ουρικού οξέος. Το πολύ νερό μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα πρέπει να πίνετε αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ).

Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό μέσο καθαρισμού και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας των αποβλήτων από το σώμα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό, βιολογικό ξύδι μήλου σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε αυτό το διάλυμα τρεις φορές την ημέρα.
Ο χυμός λεμονιών είναι επίσης καλός για την καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας. Ο χυμός ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι για μερικές εβδομάδες είναι από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Τρώγοντας μισό φλιτζάνι κεράσια κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες μπορείτε να καταπολεμήσετε την ουρική αρθρίτιδα, ή πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια ξινό χυμό κερασιού.

Η διατροφή σας πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει βατόμουρα, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές και άλλα λαχανικά και φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να αναμίξετε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε για δύο εβδομάδες κάθε μέρα.

Θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο ελαιόλαδο και λάδι καρύδας. Τα περισσότερα φυτικά έλαια μετατρέπονται σε ταγγισμένα λίπη όταν θερμαίνονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία, και πρέπει να τα αποφεύγεται γιατί ελαττώνουν την βιταμίνη Ε από το σώμα, που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος.
Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα

Γνωρίζετε ότι ο χυμός αγγουριού βοηθά να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος, είναι ιδιαίτερα αλκαλικό ρόφημα και αποτελεσματικό για την απομάκρυνση του κρυσταλλωμένου ουρικού οξέος στις αρθρώσεις;
Το σέλερι και το τζίντζερ θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Συστατικά:
-1 μεσαίου μεγέθους αγγούρι
-2 κλωνάρια σέλερι
-1 φέτα λεμόνι
-2 εκατοστά από ρίζα τζίντζερ
Οδηγίες:
-Προετοιμάστε τα συστατικά. Καθαρίστε τα καλά πρώτα
-Κόβουμε το αγγούρι σε μικρά κομμάτια και το περνάμε από τον αποχυμωτή
-Καθαρίστε καλά το σέλερι και βεβαιωθείτε ότι βγάλατε όλες τις «νευρώσεις» από το κλωνάρι
-Κόψτε το λεμόνι και καθαρίστε το τζίντζερ
-Βάλτε τον χυμό του αγγουριού με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο.
Πίνετε αυτό το ρόφημα μία ή δύο φορές την ημέρα μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στον πόνο των αρθρώσεων.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε το βάρος σας.
Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά

Τρόφιμα που επιτρέπονται:
  • Γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό (προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Αυγά
  • Ψωμί λευκό και καλαμποκιού, κέικ, μπισκότα
  • Δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες (όχι τηγανητές)
  • Φρούτα, χυμοί φρούτων
  • Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στις παραπάνω κατηγορίες)
  • Λάδι, βούτυρο μαργαρίνη, ελιές (σε λογικές ποσότητες)
  • Αλάτι, ξύδι, καρυκεύματα
  • Ζάχαρη, μέλι, κακάο, σοκολάτα, ζελέ
  • Αναψυκτικά, καφές, τσάι.

Τροφές που απαγορεύονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:
  • -Τα τηγανητά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα
  • -Περιορίστε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα. 
  • -Αποφύγετε τα εντόσθια, το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Το κρέας από όργανα ζώων, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος, περιέχουν μεγάλο ποσοστό πουρινών. Αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση αυτών των κρεάτων καθώς και τα κόκκινα κρέατα, όπως, βοδινό και χοιρινό κρέας. Πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.
  • -Περιορίστε το λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει το ουρικό οξύ. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά.
  • -Θα πρέπει να αποφεύγετε εκείνα τα θαλασσινά προϊόντα που έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα πουρίνης. Τέτοια είναι τα οστρακοειδή όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, αλλά και ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η γλώσσα.
  • -Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι τα μανιτάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.
  • -Κάθε τρόφιμο που περιέχει μαγιά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει υπερβολικά υψηλά επίπεδα πουρίνης. 
  • -Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως κυρίως η μπύρα, αλλά και τα ψωμιά περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες των πουρινών. Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς αυτές τις τροφές.
  • -Υπάρχουν επίσης ορισμένα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Αυτά περιλαμβάνουν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα μήλα, τα ακτινίδια, το φραγκοστάφυλο και ο ανανάς.

Εξαιρετικά θεραπευτικά φυτά για το ουρικό οξύ

Όλοι μας έχουμε κάποια επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μας. Όσο η ισορροπία είναι καλή, δεν υπάρχουν προβλήματα. Όταν όμως η διατροφή μας είναι κακή, συσσωρεύονται πουρίνες, μια απέκκριση που προέρχεται από την αποσύνθεση των πρωτεϊνών του κρέατος, του καφέ και των αλκοολούχων ποτών.
Τι συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα; Αρθρίτιδα, πόνος στις κλειδώσεις και φλεγμονές. Και, προσοχή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια. Πρέπει να το θυμάστε.
Κάτι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι το ουρικό οξύ επίσης αυξάνει το pH του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε διάφορα σωματικά όργανα, να χαμηλώσει τις άμυνες του οργανισμού, να φέρει κόπωση, ασθένειες, οστεογένεση κ.α.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να περιορίσετε το ουρικό οξύ και να αποφύγετε αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα; Σταματήστε να τρώτε κόκκινο κρέας, ζωικές πρωτεΐνες, λιπαρά, αλλαντικά, ανθρακούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά, κατεργασμένα άλευρα, αλάτι και ζάχαρη…
Από την άλλη, πρέπει να βελτιώσετε την διατροφή σας αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών. Καλύτερα να επιλέξετε βρώμη, φράουλες και εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια. Ευτυχώς υπάρχουν και φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να σας βοηθήσουν. Προφανώς δεν αποτελούν υποκατάστατο των φαρμάκων αλλά πολύ καλό συμπλήρωμα, όπως το παρακάτω αφέψημα που μπορείτε να πίνετε καθημερινά για να καθαρίσετε το αίμα σας. Ορίστε τα βότανα που θα σας βοηθήσουν:

1. Διουρητικά που αφαιρούν τις πουρίνες

Ένα τσάι από ιππουρίδα, πικραλίδα ή και αγκινάρα θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τα περιττά υγρά και τις τοξίνες, θα καθαρίσει το αίμα και το λεμφικό σύστημά σας και θα σας δώσει τις εξαιρετικές διουρητικές του ιδιότητες. Αυξάνοντας τη διούρηση, θα σας βοηθήσει να διώξετε όλες τις πουρίνες και να καθαρίσετε το σώμα σας. Είναι πράγματι πολύ χρήσιμα φυτά.
Ιδανικά, πιείτε τα μετά από το πρώτο σας γεύμα. Μπορείτε να διαλέξετε ένα ή περισσότερα από τα φυτά αυτά κάθε φορά που χρειάζεται να πιείτε το αφέψημα. Είναι φοβεροί σύμμαχοι κατά του ουρικού οξέος.

2. Η προστατευτική επίδραση του γαϊδουράγκαθου

Μάλλον ήδη θα γνωρίζετε τις εξαιρετικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου. Προστατεύει πολύ το συκώτι και όλες τις λειτουργίες του χάρη στην καθαρτική ευεργετική του επίδραση, αποτρέπει τη δημιουργία πρωτεϊνών και την μετατροπή της αμμωνίας σε ουρία. Το γαϊδουράγκαθο προσφέρει αντιοξειδωτικά, με τα οποία βοηθά να καθαρίσει το σώμα, και ιδιαίτερα το αίμα από πουρίνες, τις περιττές πρωτεΐνες που καταλήγουν να βλάπτουν το σώμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα τσάι από γαϊδουράγκαθο – θα το βρείτε αποξηραμένο σε καταστήματα βοτάνων και φυσικής διατροφής αλλά και σε χάπι. Είναι εξαιρετικό!

3. Αρπαγόφυτο για περιορισμό των φλεγμονών


Δεν είναι πολύ γνωστό φυτό, αλλά αυτή η θεραπευτική, φαρμακευτική ρίζα αξίζει την προσοχή σας. Είναι εξαιρετική θεραπεία για αυτήν την πάθηση. Επιδρά απευθείας στους μύες και τις κλειδώσεις σας, μειώνοντας τα αποτελέσματα των φλεγμονών που προκαλεί το ουρικό οξύ. Εάν έχετε ήδη αρθρίτιδα, το αρπαγόφυτο θα σας βοηθήσει πολύ, αφού θα σας απαλύνει τους πόνους και θα βελτιώσει την κίνηση και την ευλυγισία των αρθρώσεων. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε καταστήματα φυσικής διατροφής και είναι πολύ καλό ως παυσίπονο όταν νιώθετε πόνο. Μην ξεχνάτε: αναζητάτε τη ρίζα του αρπαγόφυτου.


Δίαιτα για Ουρικό οξύ:

Στόχοι της διατροφής για ουρική αρθρίτιδα

Μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να:
αποκτήστε υγιές βάρος και καλές διατροφικές συνήθειες
αποφύγετε μερικές, αλλά όχι όλες, τροφές με πουρίνες
συμπεριλάβετε μερικές τροφές που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να τρώτε μέτριες μερίδες υγιεινών τροφών.
Οι γενικές αρχές μιας δίαιτας για ουρική αρθρίτιδα ακολουθούν τις τυπικές συστάσεις υγιεινής διατροφής:

+Απώλεια βάρους
Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους (ακόμα και χωρίς δίαιτα περιορισμένης σε πουρίνες) μειώνουν το ουρικό οξύ και μειώνουν τον αριθμό των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις.

+Σύνθετοι υδατάνθρακες
Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και περιορίστε την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.

+Νερό
Μείνετε καλά ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα.

-Λίπη
Μειώστε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

+Πρωτεΐνες
Εστιάστε στο άπαχο κρέας και τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τις φακές ως πηγές πρωτεΐνης.
Οι συστάσεις για συγκεκριμένα τρόφιμα, ή συμπληρώματα περιλαμβάνουν:

-Οργανικά κρέατα
Αποφύγετε κρέατα όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης και αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα.

-Κόκκινο κρέας
Περιορίστε τα μεγέθη μερίδων βόειου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος.

+Θαλασσινά
Μερικοί τύποι θαλασσινών (όπως ο γαύρος, τα οστρακοειδή, οι σαρδέλες και ο τόνος) έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από άλλα είδη. Ωστόσο, τα γενικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Μέτριες μερίδες ψαριού μπορεί να είναι μέρος μιας δίαιτας για ουρική αρθρίτιδα.

+Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ή επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

-Αλκοόλ
Η μπύρα και τα αποσταγμένα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας και περιορίστε το αλκοόλ, ειδικά την μπύρα, μεταξύ των κρίσεων.

-Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
Περιορίστε ή αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά. Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.

+Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν ένα συμπλήρωμα 500 mg βιταμίνης C ταιριάζει στη διατροφή και το φαρμακευτικό σας πρόγραμμα.

+Καφές
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο, ειδικά ο κανονικός καφές με καφεΐνη, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το πόσο καφέ κάνει να πίνετε.

+Κεράσια
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρικό οξύ: Ενδεικτικό μενού ημέρας για διατροφής ουρικής αρθρίτιδας

Δείτε τι μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας:
Πρωινό 
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς ζάχαρη με άπαχο, ή γάλα χαμηλών λιπαρών
  • 1 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες
  • Καφές
  • Νερό
Μεσημεριανό
  • Ψητές φέτες στήθους κοτόπουλου (60 γρ.) σε ρολό πίτας ολικής αλέσεως με μουστάρδα
  • Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με λαχανικά με 1 κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς και ξύδι μπαλσάμικο και ντρέσινγκ ελαιόλαδου
  • Αποβουτυρωμένο, ή με χαμηλά λιπαρά γάλα ή νερό

Απογευματινό σνακ
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα κεράσια
  • Νερό

Βραδινό
  • Ψημένος σολομός (85-115 γρ.)
  • Πράσινα φασόλια (βραστά, ή στον ατμό)
  • 1/2 έως 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής αλέσεως με ελαιόλαδο και πιπέρι-λεμόνι
  • Νερό
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο πεπόνι
  • Ρόφημα χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι από βότανα
Αποτελέσματα
Μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να περιορίσει το ουρικό οξύ. Ωστόσο δεν θα μειώσει τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα σας, ούτε θα θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα χωρίς φάρμακα. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του αριθμού των κρίσεων και να περιορίσει τη σοβαρότητά τους. Ακολουθώντας μια δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα, μαζί με τον περιορισμό των θερμίδων και την τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας, βοηθώντας σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Πηγές 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του