Σηδιρόδρομος ή Τουνελάκι

Σηδιρόδρομος ή Τουνελάκι

Δείτε το φαγάνικο καμπιάκι που μου ξεραίνει το δυόσμο μου , η μεγέθυνση είναι σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και είναι 40Χ και 80Χ , αλλά τον ανακάλυψα το μάγκα και εγώ νόμιζα πως ήταν οι τετράτροχοι που είναι δίπλα αλλά αυτό είναι 10 φορές πιο μεγάλο και τρώει 10 φορές πιο πολύ... ( λέγεται τουνελάκι ή σιδηρόδρομος ) αν κάνω λάθος με την ονομασία ας με διορθώσει κάποιος

* Προσοχή επειδή το μικροσκόπιο για να δουλέψει θέλει τζαμάκι πάνω κάτω από το φύλλο , τα έντομα υπό το βάρος τω τζαμιών και της πιάστρας κινούνται πολύ δύσκολα και όχι όπως θα κινούνταν υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Φυσικά οικολογικά φάρμακα για ασθένειες λαχανικών

Εντομοκτόνο σαπουνιού 
Υλικά - δοσολογίες :
  • 1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 lt ζεστό νερό. 
  • 2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. 
Παρασκευή διαλύματος: 
Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε. Επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα όταν χρειαστεί.
Είναι κυρίως δραστικό στα έντομα με μαλακό κέλυφος όπως τα ακάρεα (αράχνες ή τετράνυχοι), οι θρίπες, οι αφίδες (μελίγκρες) και αλευρώδη (μικρά έντομα άσπρου χρώματος στα κάτω μέρος των φύλλων). Το σαπούνι εισχωρεί στην μεμβράνη του σώματος και κάνει το έντομο να ξεραθεί.
Σημείωση: το εντομοκτόνο - σαπούνι δεν έχει προληπτική δράση. Δρα με την επαφή, δηλαδή πρέπει να είναι σε επαφή με το έντομο για να είναι αποτελεσματικό.


Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Οι ρίζες απαιτούν οξυγόνο και τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες των ριζών. Περισσότερο πότισμα στα φυτά προκαλεί την ανάπτυξη της σήψης της ρίζας. Όταν υπάρχει πολύ νερό στο έδαφος, οι αεροφόροι οδοί κλείνουν με νερό και οι ρίζες χρησιμοποιούν το λίγο οξυγόνο που είναι διαθέσιμο. Τα φυτά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και οι ρίζες μπορούν να αρχίσουν να πεθαίνουν μέσα σε 24 ώρες. Τα φυτά θα αρχίσουν να μαραίνονται και να μοιάζουν σαν να μην έχουν αρκετό νερό. Είναι εύκολο να γίνει ένα μοιραίο λάθος η προσθήκη περισσότερου νερού.
Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) έχει ένα επιπλέον άτομο οξυγόνου. Όταν τα φυτά ποτιστούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οξυγόνο απελευθερώνετε στο έδαφος γύρω από τις ρίζες, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη μιας υγιής ρίζας. Χρησιμοποιήστε το φθηνό 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα φαρμακείο. Αναμείξετε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 4 λίτρα νερό.

Ασθένειες λαχανικών-Τεχνικές πρόληψης
Το στρες των φυτών Μεταχειριστείτε τα πιο κοινά προβλήματα στρες των φυτών, που προκαλούνται από τα έντομα, το υπερβολικό πότισμα, το υπερβολικό κόψιμο, την ξηρασία, και τα ζιζάνια για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ασθενειών των φυτών.

Ασθένειες από μύκητες
Ένας μύκητας που επηρεάζει τα λαχανικά, τα φρούτα, τους θάμνους, τα δένδρα και τα λουλούδια, ευνόητε από συνθήκες με υγρασία (15-25 βαθμούς κελσίου) χωρίς άνεμο. Η γκρι μούχλα εμφανίζεται μετά από παρατεταμένες περιόδους συννεφιάς, ομίχλης, υγρασίας, ή ελαφρές βροχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα γκρι με καφέ αποχρωματισμό και μια ασαφή λευκωπή γκρι μούχλα που αναπτύσσετε στην επιφάνεια των περιοχών που επλήγησαν. Ο μύκητας προκαλεί μάρανση του άνθους, σήψη και απόρριψη του καρπού, έλκη στα στελέχη, κηλίδες στα φύλλα και σήψη στους βολβούς ή τη ρίζα.

  • - Αγοράζετε σπόρους υψηλής ποιότητας από ποικιλίες.
  • - Φυτέψετε τους σπόρους σε ηλιόλουστα, καλά προετοιμασμένα αποστραγγιζόμενα μέρη, τη περίοδο που συνιστάται για την περιοχή σας.
  • - Να αποφεύγεται τα βαριά εδάφη, τη βαριά σπορά, τον υπερπληθυσμό, τη κακή κυκλοφορία του αέρα, τη πολύ βαθιά φύτευση και την πολύ λίπανση (ειδικά με άζωτο)
  • - Λιπάρετε τα φυτά με βάση την ανάλυση του εδάφους.
  • - Κρατήστε το έδαφος υγρό μετά τη φύτευση. Επιτρέψτε στα φυτά να έχουν άφθονο φως.
  • - Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιήστε επιφανειακό πότισμα και κρατήστε το νερό μακριά από το φύλλωμα. Ποτίζετε με νερό τα φυτά νωρίς την ημέρα.
  • - Αφαιρέστε το πρώτο καρπό που έχει μολυνθεί με γκρι-μούχλα σήψης από τη καλλιέργεια και κάψτε ή θάψτε το. Όλα τα άρρωστα φυτά και τα φυτικά μέρη θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
  • - Μετά τη συγκομιδή κάψτε όλα τα υπολείμματα των καλλιεργειών.
  • - Μην μετακινήστε και αγγίζετε τα φυτά όταν είναι βρεγμένα. Αυτό προκαλεί την εξάπλωση των ασθενειών.

*** ΝΕW UPDATE ( Αναβάθμιση άρθρου ) , προσθήκη νέων πληροφοριών για το θέμα.

Βάκιλος Θουριγγίας για εφαρμογή με θειαφιστήρια (Σκόνη)
Βάκιλος Θουριγγίας. Είναι κάτι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που κατατρώγουν τα σκουλήκια. Μπορείτε να τη βρείτε σαν σκόνη για να σκονίσετε τις πατάτες αλλά και σαν σκόνη που διαλύετε σε νερό και ψεκάζετε. Πάνω από κάθε στρώση με πατάτες που πρέπει να σκονιστεί ή να ψεκαστεί, καλό είναι να σκονίσετε και γύρω στην αποθήκη φύλαξης ή τουλάχιστον σε μια ζώνη ένα μέτρο γύρω από τις πατάτες. Επαναλαμβάνετε κάθε 20 – 30 μέρες και φυσικά μπορείτε να φάτε άφοβα!!! Ο βάκιλος πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό περιβάλλον για να μη μειώνεται η δραστικότητά του. Παράλληλα, ο βάκιλος είναι αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο για εντομολογικές προσβολές από κάμπιες σε μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα, για την ευδεμίδα στο αμπέλι, ενώ αποτελεί συμπληρωματική εφαρμογή για κάμπιες σε καρποφόρα δέντρα όπως και για την Tuta absoluta, το σκουλήκι της ντομάτας. Ιδιαίτερα, οι βιοκαλλιεργητές ντομάτας αλλά και αμπελιού συνηθίζουν να ανακατεύουν βάκιλο και θειάφι σε αναλογία 1:1 ή 1:2 για να αντιμετωπίσουν το ωίδιο (σίρικα) και τις κάμπιες με μία κοινή εφαρμογή. Συνεπώς, ο βάκιλος είναι ένα απαραίτητο όπλο στη φαρέτρα μας, για να καλλιεργήσουμε βιολογικά και αποτελεσματικά στον κήπο μας.

Βάκιλος Θουριγγίας για υγρή εφαρμογή με ψεκαστήρα
Ίδιος Βάκιλος με τον παραπάνω , αλλά ειδικός για εφαρμογή διαλυμένος σε νερό , καταπολεμά τις προνύμφες εντόμων, με ψέκασμα σε μορφή βρέξιμων κόκκων. Συστήνεται ψεκασμός τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την κάμπια των πεύκων (πιτυοκάμπι), με αναλογία 50 gr ανά 100 lt νερό. Πολύ αποτελεσματικό για τις φυλλοφάγες κάμπιες (πιερίδα) στο λάχανο και το μπρόκολο, όπου ψεκάζουμε αμέσως μετά την εμφάνισή τους, με επανάληψη ανά 7-10 ημέρες. Είναι πολύ δραστικό επίσης και κατά των μυρμηγκιών σε καλλωπιστικά και ανθοφόρα φυτά. Συστήνεται επίσης προλήπτικά και κατασταλτικά για την καταπολέμηση της τούτας της τομάτας (Tuta absoluta). Η αναλογία για τη τομάτα είναι 100-200 gr/100 kgr νερο (1 κουταλάκι του γλυκού σε 10 λίτρα νερό), με επανάληψη κάθε 7-10 μέρες. Η συσκευασία των 50 gr είναι για 40-50 λίτρα νερό. Επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του ακόμη και την ημέρα της συγκομιδής, καθώς δεν έχει καμία τοξικότητα.


Αντιμετωπίστε τις κάμπιες με βάκιλο (υγρή εφαρμογή με ψεκαστήρα)


Θερινός πολτός

Παραφινικό λάδι, βιολογικό εντομοκτόνο, κατάλληλο για ψεκασμούς φυτών, για την αντιμετώπιση μελίγκρας, εντόμων, αυγών, κοκκοειδών και ακαρέων. Δρά προληπτικά ή θεραπευτικά και προτείνεται η εφαρμογή του σε τακτά διαστήματα, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε δέντρα και φυτά. Επίσης χρησιμοποιείται σαν προσκολλητικό μαζί με άλλα χημικά ή βιολογικά φυτοφάρμακα. Είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση της βαμβακάδας στα πεύκα, για τις ψώρες στα ξυνά, για τη καμπιά στο γκαζόν και άλλα κοκκοειδή και λεπιδόπτερα σε συνδυασμό με κάποιο εντομοκτόνο - κοκκοειδοκτόνο όπως το Admiral ή το Dursban. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν προστατευτικό γυαλιστικό λάδι σε γαρδένια και φυτά εσωτερικού χώρου. H αναλογία του στο ψεκαστικό υγρό, εξαρτάται απο την καλλιέργεια και το έντομο που θέλουμε να καταπολεμήσουμε και αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Διατίθεται σε 4 συσκευασίες.
Συμβουλές
Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό.


Πηγή
www.ftiaxno.gr
https://biokipos.blogspot.gr/2011/08/blog-post_30.html
https://fytosymvoules.blogspot.gr/2011/05/blog-post_9867.html
https://triton.chania.teicrete.gr/loipaepaideutprogrammapotoCD.html
https://www.ftiaxno.gr/2009/06/blog-post_10.html
https://www.ghorganics.com/
https://www.blogger.com/blogger.gr
https://www.haniotika-nea.gr/101448-ta-mustika-tou-kipou/#ixzz4EguWEd8m
https://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/viologika-skevasmata-oikologika-farmaka/viologika-entomoktona-akareoktona/879-detail
https://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/viologika-skevasmata-oikologika-farmaka/viologika-entomoktona-akareoktona/879-detail
https://kiou-kirbiologia.blogspot.gr/2013/08/blog-post_22.html
https://www.ftiaxno.gr/2013/06/thiafi.html
https://elinonenimerosi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_5431.html
https://xn--mxabvyzfg.gr/
https://www.kalliergo.gr/kalliergies-odigies/blog-kalliergo/11504-viologika-mykitoktona-pou-boroyme-na-ftiaksoume-monoi-mas-me-ylika-apo-to-spiti.html
https://www.kipologio.gr/caterpillar-kampia-vakilos/
https://www.erosmykonos.gr/?page_id=1615
https://www.mymethana.gr/?q=node/207
https://www.ftiaxno.gr/2008/11/blog-post.html
https://www.haniotika-nea.gr/101448-ta-mustika-tou-kipou/
https://agrotikistegi.gr/products-mainmenu-64?category_id=145&page=shop.browse&limit=20&limitstart=20
https://el.wikipedia.org/wiki/
https://www.hellafarm.gr/files/prds/files/b5kq0ySpxdkA92Bh4O2Q3vnZ.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=Avz8FgNdIus

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του