Ταφόπλακα στα αγροτεμάχια η… φούσκα των φωτοβολταϊκών

Ταφόπλακα στα αγροτεμάχια η… φούσκα των φωτοβολταϊκών
Στα… αζήτητα στέλνει τα αγροτεμάχια η «φούσκα» των φωτοβολταϊκών. Επειτα από σχεδόν μία πενταετία, στη διάρκεια της οποίας πολλές εταιρίες έσπευσαν να επενδύσουν στις ΑΠΕ, αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας επί μακρόν αγροτικές εκτάσεις, πλέον αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους,
αφήνοντας πίσω τους… έρημη γη. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 13% τα εισοδήματα από αγροτικά φωτοβολταϊκά έβαλε «ταφόπλακα» σε έναν πολύπαθο κλάδο, υποχρεώνοντας, ταυτόχρονα, τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ρίξουν ακόμη και στο μισό τις τιμές, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέους ενδιαφερομένους.
«Η αγορά και η μίσθωση αγροτεμαχίων στον Νομό Λάρισας, για παράδειγμα, γνώρισε μεγάλη ζήτηση. Αφορμή ήταν η ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η οποία και οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης εκτάσεων (ποτιστικά και ξερικά) 10 έως 50 στρεμμάτων. Βέβαια, αυτό σήμερα δεν ισχύει λόγω της φορολόγησης και της μη δραστηριοποίησης των εν λόγω εταιριών», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός διευθυντής του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, κ. Ιωάννης Στουπάς. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των αγροτεμαχίων στην περιοχή έχουν σαφώς υποχωρήσει και το μέλλον δείχνει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη κάμψη. «Ακόμα και οι εταιρίες, που ασχολούνται με βιοκαύσιμα, θεωρούν πως οι σημερινές τιμές δεν είναι συμφέρουσες, μιας και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως εισαγωγή από τρίτες χώρες, ώστε να ενισχύσουν τις ενεργειακές καλλιέργειες», καταλήγει. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία, η τιμή πώλησης σε ποτιστικά αγροτεμάχια υπολογίζεται σε 5.800 ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, όταν το 2008 ξεπερνούσε τις 7.000 ευρώ. Οσον αφορά στην ενοικίαση, το κόστος είναι 70 ευρώ το στρέμμα από 80 ευρώ το 2008.
Για μηδενική ζήτηση από πλευράς των εταιριών φωτοβολταϊκών κάνει λόγο από την πλευρά του και ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων της E-Real Estates, κ. Ηλίας Κοπίτας. Ειδικά για το Νομό Αρκαδίας, οι νέοι αγρότες και οι μικροκαταθέτες είναι σήμερα εκείνοι «που επιθυμούν να επενδύσουν στην αγροτική γη, με στόχο να έχουν ένα εισόδημα στο μέλλον». Ενδεικτικά, τα μισθώματα για τα καλλιεργήσιμα και τα ποτιστικά, που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση στην περιοχή, κυμαίνονται σήμερα από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, έναντι 1.100 ευρώ έως 2.500 ευρώ το 2008, ενώ στα πωλητήρια οι τιμές «παίζουν» από 475 ευρώ έως και 1.000 το στρέμμα εν συγκρίσει με το 2008, που κυμαίνονταν από 875 ευρώ έως 1.250 ευρώ. 
Οσον αφορά στο Νομό Μεσσηνίας, οι επαγγελματίες αγρότες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για αγοραπωλησίες. «Η ζήτηση είναι πολύ μικρή από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μόνοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν ακόμη προβεί σε πράξη, είναι οι εταιρίες βιοκαυσίμων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που funds ξένων συμφερόντων ενδιαφέρονται γα μακροχρόνιες μισθώσεις», σημειώνει ο κ. Κοπίτας. Τα ποτιστικά στη Μεσσηνία νοικιάζονται από 300 ευρώ έως 1.500 ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, όταν το 2008 τα ενοικιαστήρια δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 2.000 ευρώ. Η πώληση των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ έως 1.375 ευρώ το στρέμμα έναντι 500 ευρώ έως 1.125 ευρώ το 2008.
«Καταρρέει» η Ηλεία 
Σημαντική πτώση, που σε πολλές περιπτώσεις «αγγίζει» και το 40%, εμφανίζουν οι τιμές των αγροτεμαχίων στην Ηλεία. Ενδεικτικά, τα ποτιστικά και τα καλλιεργήσιμα χωράφια, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση, το 2008 πωλούνταν από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, με το κόστος σήμερα να κυμαίνεται από 4.000 ευρώ έως και 12.000 ευρώ. Αντιστοίχως, τα ενοίκια για τα καλλιεργήσιμα οικόπεδα δεν ξεπερνούν τα 125 ευρώ το στρέμμα, εν συγκρίσει με το 2008, που άγγιζαν τα 500 ευρώ.
«Περιβόλια και λιοστάσια προσελκύουν κυρίως επενδυτές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις εξαγωγές και νέους που, λόγω των επιδοτήσεων που δίνονταν στο νομό, έχουν στραφεί στην αγροτική οικονομία», τονίζει η διευθύντρια μεσιτικού γραφείου της E-Real Estates στην Αμαλιάδα, κ. Ιωάννα Αθανασοπούλου. 
Στον αντίποδα, τις μικρότερες μειώσεις παρουσιάζουν οι τιμές των αγροτεμαχίων στην Κρήτη, γεγονός που, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οφείλεται στο ότι «παράγει τα πάντα και έχει πολύ καλά μικροκλίματα». 
«Είναι από τις λίγες περιοχές που εξάγουν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών τους», εξηγεί ο επικεφαλής της E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας. Τα πωλητήρια για ποτιστικά και καλλιεργήσιμα οικόπεδα στη Μεγαλόνησο ξεκινούν από 25.000 ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, τιμή, που ίσχυε και το 2008, ενώ τα μισθώματα για ελιές και άλλα οπωροφόρα ισοδυναμούν, όπως και πριν από μερικά χρόνια, με το 50% της σοδειάς. 
Πηγή: Αγγελική Βελεσιώτη, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του