Οδηγίες για το πως να φυτέψετε δέντρα

Οδηγίες για το πως να φυτέψετε δέντρα



Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε στον κήπο σας νέα δέντρα. Σας λείπουν πορτοκαλιές, μηλιές, κερασιές, μανταρινιές, ροδιές, κυδωνιές, αμυγδαλιές, λεμονιές, συκιές, κλπ; Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε δέντρα!
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω πρακτικές συμβουλές για να φυτέψετε με επιτυχία δέντρα. Δέντρα τα οποία θα πιάσουν και θα τα χαίρεστε εσείς και οι διάδοχοί σας για πολλά χρόνια.
Μια Κινέζικη παροιμία λέει: “Αν θες 1 χρόνο ευημερίας, φύτεψε καλαμπόκι. Αν θες 10 χρόνια ευημερίας,  φύτεψε δέντρα.  Αν θες 100 χρόνια ευημερίας εκπαίδευσε τα παιδιά”.

Από που προμηθευόμαστε τα δενδρύλλια

Τα δενδρύλλια τα αγοράζουμε από φυτώρια. Τα φυτώρια της περιοχής σας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε δέντρα που να ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής σας.
Συνήθως έρχονται μέσα σε γλάστρες. Αν το δέντρο που έχετε επιλέξει να φυτέψετε δεν είναι αυτογόνιμο, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τουλάχιστον δύο δέντρα, συνήθως διαφορετικής ποικιλίας.
δενδρύλλια

Οδηγίες για το φύτεμα δενδρυλλίων

Βήμα 1

Ανοίγουμε ένα λάκκο στο σημείο που θέλουμε να φυτέψουμε το δέντρο. Βγάζουμε το χώμα μόνο από τη μία μεριά.
Ο λάκκος θα πρέπει να έχει διάμετρο 2 με 3 φορές τη μπάλα του χώματος του δέντρου που αγοράσαμε από το φυτώριο.

Το βάθος που θα φυτευτεί το δενδρύλλιο είναι μία κρίσιμη παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση του νέου σας δένδρου.
Οδηγίες θα λάβετε από το φυτώριο. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις.
Περίπτωση Α. Θα σας ζητήσουν να φυτέψετε το δενδρύλλιο σε τέτοιο βάθος ώστε να καλύπτεται το εμβόλιο (το μέρος της ένωσης του δέντρου με το υποκείμενο).
Περίπτωση Β. Θα πρέπει να φυτέψετε το δενδρύλλιο σε τέτοιο βάθος ώστε η επιφάνεια του εδάφους να είναι στο ίδιο ύψος με την επιφάνεια της μπάλας χώματος.
Γεγονός είναι ότι όσο πιο κοντά στην επιφάνεια βρίσκονται οι ρίζες, τόσο πιο εύκολα απορροφούν οξυγόνο και έχουν πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται κυρίως στο επιφανειακό στρώμα του χώματος.
Αν έχετε αμφιβολίες, ή αν ακολουθώντας την περίπτωση Α, δείτε ότι το βάθος φύτευσης είναι ανησυχητικά μεγάλο, ρωτήστε ξανά το φυτώριό σας.

Βήμα 2

Ρίχνουμε μέσα στο λάκκο, μία στρώση κομπόστ. Το δέντρο θα χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά, στους πρώτους κρίσιμους μήνες της ανάπτυξής του στη νέα θέση.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, μπήγουμε έναν πάσσαλο στήριξης μέσα στο λάκκο. Σε αυτό τον πάσσαλο θα δέσουμε το δενδρύλλιο ώστε να μην ταλαιπωρείται από τους ανέμους.
Ο πάσσαλος πρέπει να τοποθετηθεί από τη μεριά που συνήθως φυσά ο αέρας στην περιοχή σας.
Βήμα 4

Αν το δενδρύλλιο μεγάλωνε μέσα σε γλάστρα, τότε θα παρατηρήσετε ότι οι ρίζες του είναι όλες μπλεγμένες και περιστρέφονται γύρω από το κέντρο. Για να βοηθήσουμε τις ρίζες να αναπτυχθούν σωστά, θα πρέπει να τις ξεμπλέξουμε. Για να το επιτύχουμε, αναγκαστικά αφαιρούμε χώμα με τα χέρια μας από τη μπάλα χώματος και απελευθερώνουμε τις ρίζες. Στο τέλος οι ρίζες, θα πρέπει να μοιάζουν σα ξεμαλλιασμένες.
Βρέχουμε τη μπάλα του χώματος και τις ρίζες.
Τοποθετούμε το δενδρύλλιο μέσα στο λάκκο.
Βήμα 5
Ρίχνουμε λίγο γενικής χρήσης λίπασμα πάνω στο σωρό του χώματος που βγάλαμε ανοίγοντας το λάκκο.
Βήμα 6
Ρίχνουμε ξανά το χώμα με το λίπασμα μέσα στο λάκκο και γύρω από το δενδρύλλιο. Κουνάμε ελαφρά το δενδρύλλιο ώστε το χώμα να πάει παντού και να μη δημιουργηθούν κενά.
Βήμα 7
Δένουμε το δενδρύλλιο επάνω στον πάσσαλο. Το δένουμε προσεκτικά ώστε να μην έρχεται σε επαφή ο πάσσαλος με το δενδρύλλιο. Αν ο πάσσαλος έρχεται σε επαφή με το δενδρύλλιο, τότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του δενδρύλλιου.
Βήμα 8
Ρίχνουμε μία γερή στρώση από κομπόστ γύρω από το δενδρύλλιο. Φροντίζουμε ώστε το κομπόστ να μην έρχεται σε επαφή με τον κορμό.
Ποτίζουμε το νέο μας δέντρο. Το χειμώνα, ένα πότισμα την εβδομάδα είναι αρκετό.
Βήμα 9
Αν χρειάζεται κλαδεύουμε το δενδρύλλιο. Καλό θα είναι να ρωτήσετε στο φυτώριο για οδηγίες σχετικά με το κλάδεμα του δέντρου που φυτέψατε.

Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες, θα βρείτε στο ακόλουθο PDF έγγραφο από το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρο που αναφέρεται στη Δημιουργία σύγχρονων οπωρώνων φυλλοβόλων δέντρων, του Ευριπίδη Ευριπίδου, Γεωργικός Λειτουργός Α στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφουhttp://www.kalliergo.gr



Πηγή:
http://www.kalliergo.gr/kalliergies-odigies/blog-kalliergo/1839-odigies-gia-to-pos-na-fytepsete-dentra.html
http://www.ftiaxno-epiviono.gr/fyta-kalliergeies/kalliergeia-dentron/547-odigies-gia-to-pos-na-fytepsete-dentra#ixzz41EMDiX98
http://www.texnologosgeoponos.gr/2013/11/blog-post_7663.html

Πηγή εικόνας
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-01-01122011.jpg
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-01-01122011.png
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-02c-01122011.png
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-02-01122011.jpg
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-03-01122011.png
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-03-01122011.png
http://www.kalliergo.gr/images/myblog/66/fytevo-dendra-04c-01122011.png

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του