Τα 10 βήματα του αρχάριου καλλιεργητή! Φυσική καλλιέργεια (βίντεο)

Τα 10 βήματα του αρχάριου καλλιεργητή! Φυσική καλλιέργεια (βίντεο)
Η διατροφή είναι η βάση του σώματος και επομένως της σκέψης μας άρα θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή ποιότητά της και να είναι προτεραιότητά μας. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως όμως η ποιοτικότερη τροφή κοστίζει περισσότερο με συνέπεια να φαίνεται πολυτέλεια για την εποχή μας.
Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να φτιάξουμε ένα μποστάνι στον κήπο ή την ταράτσα μας με σκοπό να καλλιεργήσουμε είδη πλούσια σε ιχνοστοιχεία με χαμηλό κόστος. Διότι το μποστάνι μας θα έχει τις δικές μας διαστάσεις και απαιτήσεις οπότε η εργασία θα είναι ένα “παιχνίδι” που μπορούν να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών. Ακόμα, η επένδυση σε καλής ποιότητας χώμα και φυσικά λιπάσματα θα μας εξασφαλίσει τροφή για πολλά χρόνια με χαμηλότερο κόστος και με καρπούς καλύτερης ποιότητας συγκρινόμενους ως και με τους πιο ακριβούς της αγοράς.

Εάν ανήκετε σε εκείνους που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά στην αυλή, την ταράτσα, ακόμα και το μπαλκόνι του σπιτιού τους, θα πρέπει να θυμάστε πως αναλαμβάνετε μία όχι και τόσο όσο εύκολη αποστολή.
Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο: το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, περιέργεια και επιμονή.
Τα λάθη στην κηπουρική επιτρέπονται – για την ακρίβεια επιβάλλονται – και ακολουθώντας τον δεκάλογο του καλού, ερασιτέχνη κηπουρού, σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι. Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα βήματα για έναν αρχάριο καλλιεργητή;

1. Θα πρέπει να κάνετε σωστό προγραμματισμό για τον τον τόπο, την έκταση του λαχανόκηπου, τον χρόνο που θα του αφιερώνετε και, κυρίως, τα έξοδα που δύνασθε να κάνετε γι’ αυτόν.

2. Η υπομονή είναι αρετή: έχετε κατά νου πως δεν μπορείτε να αποκτήσετε αστραπιαία έναν παραγωγικό λαχανόκηπο. Επίσης πως ακόμα και ο πιο φροντισμένος δεν θα μπορεί να παράγει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πειραματιστείτε αρχικά με τις λιγότερο απαιτητικές ποικιλίες και, αφού εξοικειωθείτε με τη σπορά και τις φροντίδες που τα φυτά απαιτούν, προσθέστε νέα είδη στον κήπο σας.

3. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη των ειδικών: γεωργοί, γεωπόνοι ή εμπειρότεροι καλλιεργητές μπορούν να σας δώσουν αξιόλογες συμβουλές. Αρκετά χρήσιμοι μπορούν να φανούν και κηπουροί μεγαλύτερης ηλικίας, που έζησαν σε εποχές που το κάθε σπίτι παρήγαγε τα δικά του λαχανικά.

4. Μη πάψετε όμως να πειραματίζεστε! Η κηπουρική εμπειρία και γνώση προκύπτουν κυρίως από τα λάθη. Μένοντας παρατηρητικοί και κρατώντας ημερολόγιο κήπου θα σχηματίσετε καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες και τις παραξενιές του δικού σας λαχανόκηπου.

5. Ο χώρος που προορίζεται να μετατραπεί σε ευωδιαστό μποστάνι θα πρέπει να φωτίζεται έντονα και ανεμπόδιστα από το φως του ήλιου, καθώς και να μη σημειώνει υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Η φυσική θέση του κήπου θα πρέπει να τον προστατεύει και από τους δυνατούς ανέμους.

6. Μετά την επιλογή του σημείου, αναγκαίο βήμα είναι η αφαίρεση των ζιζανίων από το έδαφος.
Πέρα από φορείς διαφόρων εχθρών και ασθενειών για τα φυτά σας, αποσπούν μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά της καλλιέργειας με αποτέλεσμα λουλούδια και λαχανικά να μένουν καχεκτικά.

7. Προτιμήστε να φυτεύετε τα λαχανικά σας στον κήπο όταν αυτά βρίσκονται στο στάδιο του σπορόφυτου / φύτρας και όχι από τη φάση του σπόρου. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε τις απογοητεύσεις, καθώς είστε σίγουροι πως θα αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα εξασφαλίζετε πιο γρήγορα αποτελέσματα. Ένα καλό φυτώριο με έμπειρο προσωπικό μπορεί να σας καθοδηγήσει σοφά.

8. Προτιμήστε βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζοντας εδαφοβελτιωτικό κόμποστ στο χώμα, σε αναλογία 2lt/m². Είναι ο πλέον εγγυημένος τρόπος για να πετύχετε έναν πλούσιο και υγιή λαχανόκηπο.
Το κόμποστ περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται το φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, βοηθά στη συγκράτηση του νερού, αυξάνει τον πορώδη χαρακτήρα του εδάφους και βελτιώνει τη σύστασή του. Μετά το κόμποστ σειρά έχει το φυτόχωμα Vegi, που θα ενισχύσει το έδαφος και θα συμβάλει σε άριστα αποτελέσματα.

9. Δείτε τον λαχανόκηπο ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας και ιδίως με τα παιδιά, που μπορούν να διδαχτούν πολλά από τη δημιουργία και τη φροντίδα του.

10. Το μποστάνι θα πρέπει να ποτίζεται εφόσον χρειάζεται υγρασία. Για τους μήνες του καλοκαιριού συστήνεται πότισμα μέρα παρά μέρα και κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες· έτσι μειώνεται η εξάτμιση του νερού. Τους πιο κρύους μήνες η βροχόπτωση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κήπου σε νερό. Εγκαθιστώντας μάλιστα ένα αρδευτικό σύστημα με σταγόνες, αφενός μειώνετε τον χρόνο ποτίσματος και την απώλεια νερού, αφετέρου τον χρόνο που εσείς αφιερώνετε στη φροντίδα του λαχανόκηπου.



Η Εμίλια Χέιζλιπ ήταν μια Καταλανή κηπουρός που έζησε στη Γαλλία. Παρακολουθήστε αυτό το υπέροχο βίντεο, με ελληνικούς υποτίτλους, γεμάτο πρακτικές οδηγίες γα τη δημιουργία λαχανόκηπου και βαθιά γνώση για την υγεία του εδάφους. Είναι αλήθεια ότι στην περμακουλτούρα χρησιμοποιούμε κομπόστ και άλλα φυσικά εδαφοβελτιωτικά, ειδικά στην αρχή, αλλά οι βασικές αρχές στην κατασκευή αυτού του λαχανόκηπου είναι αυτές που ακολουθούμε κι εμείς.
Μετά απ’ αυτό δε μένει τίποτα άλλο από το να βγείτε έξω και να φτιάξετε τον δικό σας λαχανόκηπο! Και θυμηθείτε: η καλλιέργεια της τροφής μας είναι μία από τις πιο επαναστατικές δράσεις στην εποχή μας…





Σβόλοι σπόρων από χαρτοπολτό
Λίγα λόγια για τους σβόλους σπόρων
Μια από τις ελάχιστες μεθόδους της φυσικής καλλιέργειας όπου γίνεται παρεμβολή δικιά μας στη καλλιέργεια,είναι η δημιουργία σβόλων σπόρων.Οι σβόλοι σπόρων είναι μικροί σβόλοι από κοσκινισμένο αργιλόχωμα αναμειγμένο με σπόρους σε αναλογία 1/40 περίπου.Τους σβόλους τους ρίχνουμε εκεί που θέλουμε να φυτέψουμε λίγο καιρό πριν αρχίσει η εποχή τους (δηλαδή τους χειμερινούς τους ρίχνουμε αρχές Σεπτέμβρη,πριν τις βροχές και τους καλοκαιρινούς τέλη χειμώνα).Επειδή οι σπόροι μέσα στους σβόλους δε έχουν ανταγωνισμό από αγριόχορτα,θα φυτρώσουν πρώτοι,και θα απλωθεί το ριζικό τους σύστημα στο έδαφος πριν προλάβουν τα ζιζάνια να επεκταθούν.Έτσι τα φυτά που έχουμε στους σβόλους θα επικαλύψουν τα ζιζάνια.Επίσης με τη μέθοδο αυτή η φύση θα επιλέξει ποιο φυτό είναι το καλύτερο για το σημείο που έπεσε ο σβόλος.Ποιος σπόρος από το σβόλο δηλαδή θα είναι αυτός που θα αναπτυχθεί πρώτος και θα φυτρώσει στο συγκεκριμένο σημείο.Ο πιο δυνατός σπόρος,θα κάνει το πιο δυνατό φυτό.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τη δημιουργία σβόλων σπόρων σε αρκετά βιντεάκια στο Youtube που πρωταγωνιστεί ο κύριος Παναγιώτης Μανίκης όπως το παρακάτω


Όπως είπαμε η δημιουργία σβόλων σπόρων χρειάζεται αργιλόχωμα.Πολλές φορές αυτό ίσως είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε.Μπορούμε όμως να κάνουμε και σβόλους με χαρτοπολτό πολύ εύκολα.

Υλικά

Παγοκύστες ή παρόμοιο εργαλείο για καλούπια
Σπόροι
Χαρτί
Μπλέντερ
Λεπτό ύφασμα για στράγγισμα

Διαδικασία
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το χαρτί με λίγο νερό και το κάνουμε πολτό.Σε ένα μπολ βάζουμε το πολτό από το χαρτί και τους σπόρους και τους ανακατεύουμε.
Η αναλογία των σπόρων δε έχει τεράστια σημασία,αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι από 1/4 έως όσο λίγο θέλουμε για οικονομία σπόρων.
Βάζουμε το μείγμα των σπόρων και του πολτού στο ύφασμα και το στραγγίζουμε για να φύγουν τα υγρά.Έπειτα το τοποθετούμε στις παγοκύστες.Αν δε έχουμε παγοκύστες μπορούμε να τους πλάσουμε και με το χέρι.
Τους αφήνουμε για λίγο και τους βγάζουμε από τα καλούπια (αν δε τις έχουμε πλάσει) και τους αφήνουμε να ξεραθούν.
Είναι έτοιμοι για χρήση όταν τους χρειαστούμε.
Η διαδικασία είναι απλή,τους πετάμε εκεί που θέλουμε να φυτευθούν λίγο πριν τη εποχή τους και αφήνουμε τη φύση να διαλέξει ποιος σπόρος είναι πιο ικανός και πιο σωστός για το περιβάλλον που έπεσε ο σβόλος.



Tips Φυσικής καλλιέργειας
Συλλέγουμε το βρόχινο νερό καθώς είναι από τα βασικότερα αγαθά και μας δίνεται δωρεάν. Η ποιότητα του βρόχινου νερού είναι ανώτερη αφού είναι καθαρό από χημικά και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Επειδή όμως η ποσότητα συλλογής είναι περιορισμένη, χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία φυσικών υγρών λιπασμάτων και για το πότισμα των σπορόφυτων που είναι πιο ευαίσθητα στα χημικά.Προμηθευόμαστε ένα φίλτρο χλωρίου ειδικό για πότισμα, για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η βροχή είναι περιορισμένη και η συλλογή νερού έχει εξαντληθεί. Ποτίζουμε τα φυτά μας με σωλήνες, με σταγόνες, σε αυτόματο πότισμα. Αν βέβαια το μποστάνι μας είναι μικρό και διαθέτουμε τον χρόνο, το ποτίζουμε όσο χρειάζεται και όπου υπάρχει ανάγκη. Στην περίπτωση που ποτίζουμε με το χέρι, τότε προμηθευόμαστε έναν ψεκαστήρα για τον σωλήνα που μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ένταση αλλά και τον τρόπο που στάζει το νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίζουμε το νερό ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής αλλά προωθούμε και περισσότερο οξυγόνο στο νερό που είναι απαραίτητο για τα φυτά.
Φτιάχνουμε φυσικό υγρό λίπασμα τοποθετώντας τσουκνίδες ή φυτικό κομπόστ σε ένα βαρέλι με βρόχινο νερό. Το αφήνουμε για 2-7 μέρες, στη συνέχεια αραιώνουμε με νερό και ποτίζουμε τακτικά τα φυτά, ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εποχή. Ακόμα εμπλουτίζουμε το μποστάνι μας στο τέλος κάθε εποχής με κομπόστ από φυτική ύλη, φύκια και λιπάσματα ορυκτών όπως ο ζεόλιθος.Φυτεύουμε σε “πολυκαλλιέργεια”, δηλαδή φυτεύουμε σε συγκαλλιέργεια φυτά διαφορετικών ειδών ώστε να έχουμε ποικιλία σε καρπό, με αποτέλεσμα την ποικιλία και σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία στην διατροφή μας. Έτσι πετυχαίνουμε και ισορροπημένη απορρόφηση ιχνοστοιχείων από το χώμα ώστε οι μικροοργανισμοί να είναι σε αρμονία με το έδαφος και να το τρέφουν με φυσικό τρόπο.
Η τροφή είναι το φάρμακό μας, επομένως θα έπρεπε να καλλιεργείται με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και όσο πιο αγνά γίνεται ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή υγεία του σώματός μας όπως και ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Πηγή https://www.diaforetiko.gr/ta-10-vimata-tou-archariou-kalliergiti-fisiki-kalliergia-vinteo/
Πηγή https://permaculture-greece.org/category/
Πηγή https://www.supereverything.gr/2014/06/svoloi-sporon.html
Πηγή https://www.crete-news.gr/


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ ©COPYRIGHT
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! H ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα τηρώντας κατά γράμμα τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων,δημοσιεύοντας άρθρα για λόγους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ενημέρωσης και εκπαίδευσης (αρ.25) τόσο των μελών της ομάδας όσο και όλης της ανθρωπότητας , επίσης χρησιμοποιεί της παράθεσης σύντομων αποσπασμάτων άρθρων , βιβλίων , και συγγραμμάτων νομίμως δημοσιευμένων για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που τα παραθέτει και την κριτική της γνώμης των αναγνωστών και των blogger του ιστοτόπου μας υπό την προϋπόθεση ότι ΠΑΝΤΑ αναφέρεται η προέλευσή τους και ο δημιουργός και εκδότης τους (α.19) με ενεργό LINK και παραπέμπει στην αρχική πηγή δημοσίευσης. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , και τις και υπάγονται στις εξαιρέσεις του Ν.2121/1993
Επίσης ΠΡΟΣΕΧΟΜΕ ΠΑΝΤΑ να δημοσιεύομε άρθρα χρησιμοποιώντας σαν πηγές ιστοσελίδες , άρθρα , βιβλία , Video, και έντυπα που οι κάτοχοι τους ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ την αναδημοσίευση του περιεχομένου τους , ΠΑΡΟΛΑ αυτά αν κάποιος κάτοχος πνευματικά προστατευμένου Creative Commons περιεχομένου εντοπίσει τμήμα του έργου του στον ιστότοπο μας παρακαλούμε να επικοινωνήσει ΑΜΕΣΑ μαζί μας για να το ΔΙΑΓΡΑΨΟΜΕ ΑΜΕΣΟΣ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ( π.χ να προλογίσει το περιεχόμενο και ο ΕΝΕΡΓΟΣ σύνδεσμος να παραπέμπει σε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για την αγορά των βιβλίου του ) .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του