Πώς να καλλιεργήσετε δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι

Πώς να καλλιεργήσετε δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι αβοκάντο

Τα Αβοκάντο είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά καλοκαιρινά φρούτα. Υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και χαρακτηριστική γεύση που δίνει δροσιά σε υπέροχες καλοκαιρινές σάλτσες. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γουακαμόλε ή θα κόψετε αβοκάντο για τη σαλάτα σας, κρατείστε το κουκούτσι του για να αποκτήσετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο. Είναι επίσης πολύ ωραία ασχολία για τα παιδιά σας.



Βήμα 1- βγάλτε και καθαρίστε το κουκούτσι
Θα χρειαστεί να βγάλετε το κουκούτσι από το αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το κόψετε), και έπειτα να το καθαρίσετε καλά (συνήθως βοηθάει αν το βυθίσετε για μερικά λεπτά σε νερό και μετά τρίψετε τα υπολείμματα φρούτου από πάνω του). Προσέξτε να μην βγάλετε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.
Βήμα 2- Εντοπίστε ποια άκρη είναι ‘πάνω’ και ποια ‘κάτω’
Κάποια κουκούτσια είναι στενόμακρα, ενώ άλλα είναι σαν τέλειες σφαίρες- αλλά όλα τα κουκούτσια από αβοκάντο έχουν μια βάση από την οποία βγαίνουν οι ρίζες και μια κορυφή από όπου θα βγει ο βλαστός. Η ελαφρώς μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. Για να κάνετε το κουκούτσι σας να βλαστήσει, θα χρειαστεί να βάλετε το κάτω μέρος στο νερό, και γι’ αυτό το λόγω είναι τόσο σημαντικό να καταλάβετε ποια από τις δυο άκρες είναι η σωστή, πριν το τρυπήσετε με οδοντογλυφίδες.
Βήμα 3- Τρυπήστε το με τέσσερεις οδοντογλυφίδες
Πάρτε 4 οδοντογλυφίδες και τρυπήστε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό και γι αυτό πρέπει να τις μπήξετε καλά μέσα στο κουκούτσι. Προτείνουμε να τις τοποθετήσετε με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλετε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται μέσα στο νερό.

Βήμα 4- Τοποθετήστε τον σπόρο του αβοκάντο ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό
Και τοποθετήστε το σε ένα ήσυχο παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει να χρησιμοποιήσετε ένα διάφανο ποτήρι για να μπορείτε εύκολα να δείτε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρετε πότε πρέπει να αλλάζετε το νερό. Πολλοί οδηγοί συνιστούν να το αλλάζετε κάθε μέρα, αλλά εμείς διαπιστώσαμε, από εμπειρία, πως είναι καλύτερο να το αλλάζετε κάθε πέντε μέρες με μια εβδομάδα περίπου. Πρέπει να αλλάζετε το νερό συχνά για να αποφεύγετε μούχλα, βακτήρια και μύκητες που μπορούν να βλάψουν τον μικρό βλαστό σας.
Βήμα 5- Περιμένετε το σπόρο σας να βλαστήσει
Πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί που έχουμε διαβάσει λένε πως η βλάστηση χρειάζεται από 2 έως 4 εβδομάδες, αλλά η εμπειρία μας λέει πως χρειάζεται τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να βλαστήσει, γι αυτό να είστε υπομονετικοί.
Αυτή είναι η διαδικασία που θα παρακολουθήσετε:
Η κορυφή του αβοκάντο θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
Μην αφήνετε το κουκούτσι σας να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – συμπληρώνετε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.
Βήμα 6- Φυτέψτε σε χώμα όταν το δεντράκι σας έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά
Όταν το κοτσάνι σας είναι περίπου 15 εκατοστά, κόψτε τα 7 εκατοστά, πράγμα που θα το βοηθήσει να ξαναμεγαλώσει. Όταν ξαναγίνει 15 εκατοστά φυτέψτε το σε ένα πλούσιο σε συστατικά χώμα, μέσα σε μια γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Τα αβοκάντο αγαπούν τον ήλιο- όσο περισσότερος τόσο καλύτερα.
Βήμα 7- Ποτίστε και δείτε το να μεγαλώνει
Ποτίζετε συχνά με σταθερούς, βαθείς εμποτισμούς. Το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος, σε αυτήν την περίπτωση, αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες.
Βήμα 8- Απομακρύνετε τα φύλλα της κορυφής για να ενθαρρύνετε το σχήμα θάμνου
Όταν ο κορμός φτάσει στα 30 περίπου εκατοστά κόψτε τις δυο επάνω σειρές φύλλων. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού προς τα πλάγια και στο να βγάλει περισσότερα φύλλα, κάνοντάς το πιο θαμνώδες. Κάθε φορά που το φυτό θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά, κόβετε τις δυο νεότερες σειρές φύλλων της κορυφής.

Βήμα 9- Ενοχλήσεις από ζουζούνια
Το αβοκάντο μου μαζεύει αφίδες- που δεν μπορούν να αντισταθούν στα νόστιμα φύλλα του. Για να απαλλαγείτε, τα βρέχετε με λάστιχο και μόλις απομακρυνθούν τα μικρά παράσιτα ψεκάζετε με ένα μίγμα από νερό με μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων και μια κουταλιά του γλυκού λάδι από neem (θα το βρείτε σε μαγαζιά με είδη φυτών ή στο διαδίκτυο). Αυτό το μίγμα θα τα κρατήσει μακριά. Ελέγχετε το φυτό σας κάθε 4-5 μέρες και καθαρίζετε και ψεκάζετε όποτε είναι απαραίτητο.

Βήμα 10- Ξεχειμώνιασμα
Τα μικρά δεντράκια μπορεί να είναι στα καλύτερά τους, σε εξωτερικό χώρο, το καλοκαίρι αλλά, αν ζείτε σε περιοχή που το χειμώνα πέφτει επικίνδυνα η θερμοκρασία θα πρέπει να τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.

Θα βγάλουν ποτέ καρπό τα δεντράκια μου ? ; Δύσκολο να απαντήσουμε με σιγουριά! Πολλές φορές τα αβοκάντο αρχίζουν να βγάζουν καρπό μετά από 3-4 χρόνια, άλλα βγάζουν στα 15 χρόνια και άλλα δεν βγάζουν ποτέ. Βοηθάει να έχετε διάφορα δέντρα αβοκάντο για να βοηθιούνται με τη γονιμοποίηση. Επίσης μην περιμένετε ο καρπός να έχει μεγάλη σχέση με τον καρπό από τον οποίο πήρατε το κουκούτσι. Τα αβοκάντο του εμπορίου μεγαλώνουν από μπολιασμένα κλαδιά για να ελέγχεται το αποτέλεσμα- ένα φυσικά μεγαλωμένο αβοκάντο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τον πρόγονό του.




Γενικές πληροφορίες για το φυτό 
Το αβοκάντο είναι το πλέον… επιτυχημένο υποτροπικό προϊόν στη χώρα μας, αφού η συνολική ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 5.000 τόνους.«Δυστυχώς ακόμα και έτσι η παραγωγή δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.Τη δεκαετία του ΄80 δεν αξιοποιήθηκαν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς του » τονίζει ο κ. Παύλος Γιαννικάκης, ο οποίος εδώ και 22 χρόνια καλλιεργεί περίπου 70 στρέμματα αβοκάντο στην περιοχή των Χανίων. «Πλέον το αβοκάντο δεν επιδοτείται, εξ ου και οι άλλοι καλλιεργητές με αντιμετωπίζουν σαν τρελό. Το αγάπησα όμως από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα. Κάθε χρόνο η παραγωγή μου ξεπουλάει, ενώ το κλίμα των Χανίων δεν απαιτεί τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων για να μεγαλώσει ο καρπός » σημειώνει.
Η μεγαλύτερη δυσκολία για την καλλιέργειά του είναι ότι ευδοκιμεί σε μέρη με πολύ υψηλή υγρασία, τουλάχιστον 60%. «Το αβοκάντο είναι μια πραγματικά πλήρης τροφή, όπως το γάλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διατροφολόγιο των χορτοφάγων, που γίνονται όλο και πιο πολύ της μόδας,έχει ανάλογη θέση με το κρέας » λέει ο κ. Λιονάκης, γεωπόνος το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς Χανίων. « Πραγματικά για τη χώρα μας είναι μια χρυσή ευκαιρία, αφού πλέον τελειώνουν οι επιδοτήσεις σε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Μόνο στην Κρήτη υπάρχει δυνατότητα για 30.000 στρέμματα αντί για τα 5.000 που καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή. Η τιμή του αβοκάντο στη Βόρεια Ευρώπη φτάνει τα 7 ευρώ το τεμάχιο » καταλήγει.
Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.
Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές , στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.
Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 15 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κόκκινου όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά και πράσινου στην πάνω επιφάνεια, θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν.
Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη και τελικά εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί.
Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου.Η σάρκα του παχιά ,ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 100 με 300 κιλά ανά δέντρο.
Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου 35 χρόνια.
Στην Κρήτη η καλλιέργεια του αβοκάντο ήρθε από την Αμερική, όπου καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, που δείχνει τις ποικιλίες και το φύλλο της ποικιλίας(θηλυκά με το Β, αρσενικά με το Α). Απαραίτητο να το γνωρίζουν οι καλλιεργητές, γιατί βοηθά στη σωστή επικονίαση και πολλαπλασιασμό για την παραγωγή.
Στη χώρα μας από όλες αυτές τις ποικιλίες, έχομε μόνο τον fuerte, τον hass, τον zutano και τελευταία εμφανίστηκε η καλιέργεια νέων ποικιλιών, όπως οι bacon και οι benic.


Ο δεύτερος πίνακας, μας δείχνει τη γυρεοδοτική ικανότητα των διαφόρων ποικιλιών αβοκάντο, με το μέσο όρο γυρεόκοκκων που παράγουν στην ανθοφορία τους, όταν και οι καιρικοί παράγοντες είναι ευνοικοί.



Αβοκάντο και υγεία
Τα αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καρωτινοειδή.
Όπως εξηγεί η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία (ADA), τα καρωτινοειδή είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (μία ομάδα έντονα δραστικών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα), αλλά και στην απόκτηση υγιούς οράσεως.
Τα καρωτινοειδή, όπως η άλφα-καρωτίνη, η βήτα-καρωτίνη, η λουτεϊνη και η λυκοπένη, υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα λίπη των φυτικών προϊόντων παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των καρωτινοειδών από τον οργανισμό. Εντούτοις, πολλά πλούσια σε καρωτινοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους.
Αυτό δεν ισχύει για τα αβοκάντο, τα οποία όπως προαναφέρθηκε περιέχουν ωφέλιμα λίπη. Στην πραγματικότητα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καρωτινοειδών.
Αβοκαντοσαλάτα
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».
Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές έτρωγαν σαλάτα με μαρούλι, καρώτο και σπανάκι που περιείχε 75 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε περίπου μισό μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 8,3 φορές περισσότερη άλφα-καρωτίνη, 13,6 φορές περισσότερη βήτα-καρωτίνη και 4,3 φορές περισσότερη λουτεϊνη απ' όση οι εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν την ίδια σαλάτα δίχως αβοκάντο.
Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν σάλτσα με 150 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε ένα μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 4,4 φορές περισσότερη λυκοπένη, ενώ διπλασιαζόταν η απορρόφηση βήτα-καρωτίνης.
Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια και σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ' όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.
αβοκαντο-μάνγκο
Για να απολαύσει κανείς όλα αυτά τα οφέλη, αλλά και τη γεύση των αβοκάντο, πρέπει να τα καταναλώνει αρκετά ώριμα. Η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία τονίζει ότι τα άγουρα αβοκάντο μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες εάν τοποθετηθούν μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Πώς θα καταλάβει κανείς εάν ένα αβοκάντο είναι ώριμο; Θα έχει σκουρύνει το χρώμα του, ενώ θα είναι μαλακό όταν το πιέζει.
Τα πολύ ώριμα αβοκάντο μπορούν να καθαριστούν και να αποθηκευθούν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση. Για να καθαρίσετε τα αβοκάντο, πλύνετε τα πρώτα καλά και κόψτε τα κατά μήκος στη μέση. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κουκούτσι και έπειτα τον καρπό από τη φλούδα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Εάν βάλετε το αβοκάντο στο ψυγείο, πρέπει να το καταναλώσετε εντός δύο ημερών, ενώ αν το βάλετε στην κατάψυξη πρέπει να το φάτε σε δύο μήνες.
Τα αβοκάντο είναι ότι πρέπει για σαλάτες, σάλτσες και σούπες, αλλά και σε φέτες στο σάντουιτς αντί για τυρί. Στις σαλάτες μπορεί να μπει σκέτο, ενώ για σάλτσες και σούπες καλό είναι να το πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και να του προσθέσετε χυμό λεμονιού για να μην αλλοιωθεί το χρώμα του με το πέρασμα του χρόνου (χρειάζεται μισό κουταλάκι χυμός λεμονιού για κάθε μισό πολτοποιημένο αβοκάντο).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι - όπως προειδοποιούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα - τα αβοκάντο δεν είναι κατάλληλα για όσους παίρνουν το αντιθρομβωτικό φάρμακο βαρφαρίνη, επειδή περιέχουν άφθονη βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και η βαρφαρίνη ελαττώνει την δραστηριότητά της, αποτρέποντας έτσι τις θρομβώσεις.
Επειδή, εξάλλου, περιέχουν και το ιχνοστοιχείο χαλκός, δεν πρέπει να καταναλώνονται απ' όσους πάσχουν από μία σπάνια κληρονομική νόσο (νόσος του Wilson), η οποία εμποδίζει τον οργανισμό τους να αποβάλλει τον χαλκό, με συνέπεια να συσσωρεύεται αυτός στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.
Ούτε είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από διάρροια ή ασθένειες που προκαλούν διάρροια (λ.χ. η νόσος του Κρον, μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), διότι μπορεί να την επιτείνουν.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάρια
Στη συνέχεια παρατίθενται τα συστατικά 100 γραμμαρίων αβοκάντο, έτσι όπως τα αναφέρει η Βάση Δεδομένων για τη Θρεπτική Αξία των Τροφίμων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA National Nutrient Database for Standard Reference)

Νερό = 73 γραμμάρια
Ενέργεια = 160 θερμίδες
Φυτικές ίνες = 6,7 γραμμάρια
Σάκχαρα = 0,6 γραμμάρια

Ιχνοστοιχεία
Κάλιο = 485 mg
Μαγνήσιο = 29 mg
Σίδηρος = 0,5 mg
Ψευδάργυρος = 0,64 mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη C = 10 mg
Βιταμίνη Α = 146 IU (Διεθνείς Μονάδες)
Βιταμίνη Κ = 21 mcg
Λίπη
Ολικά = 14,6 γραμμάρια
Κεκορεσμένα = 2,1 γραμμάρια
Μονοακόρεστα = 9,8 γραμμάρια
Άλλα
Βήτα καρωτίνη = 62 mcg*
Άλφα καρωτίνη = 24 mcg*
*mcg = μικρογραμμάριο (εκατομμυριοστό του γραμμαρίου)

AVOCADO ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ
Tο avocado είναι γνωστό για τις αναπλαστικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Είναι μία εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το έλαιο του avocado είναι εξαιρετικά ενυδατικό και διεισδύει στο δέρμα βαθύτερα από αντίστοιχα έλαια. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες Α, D, B, C, E, πανθονεϊκό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο, έχοντας εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μάσκα προσώπου με αβοκάντο και πορτοκάλι


Η συνταγή είναι από την ιστοσελίδα της jenny’s 
Η μάσκα προσώπου από αβοκάντο και πορτοκάλι είναι ένας έξυπνος και εύκολος τρόπος για να φρεσκάρετε το δέρμα σας και να ανοίξετε τους πόρους σας ενώ βοηθάει το δέρμα σας να απαλλαγεί από τα νεκρά κύτταρα και το απαλύνει. Η γρήγορη και αποτελεσματική αυτή μάσκα είναι η ιδανική για ξηρά ή γηρασμένα δέρματα. Το αβοκάντο είναι γνωστό για την υψηλή θρεπτική περιεκτικότητα του ενώ όταν απλωθεί στο δέρμα το έλαιο αβοκάντου, βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και στο άνοιγμα των πόρων. Ίδια είναι τα ωφέλη του χυμού πορτοκαλιού προσθέτοντας την απολέπιση του δέρματος και τη μείωση της ακμής. Τα σύνεργα που θα χρειαστείτε είναι ένα μεγάλο μπολ, ένα κύπελο μεζούρα και ένα σταγονόμετρο για έλαια.

Τα υλικά είναι :
3 κουταλιές της σούπας αβοκάντο,
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,
50ml χυμός πορτοκάλι
και λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου όπως το χαμομήλι.

Ακολουθήστε 4 απλά βήματα για να φτιάξετε μια μάσκα που θα κάνει φρέσκο και υγιές το πρόσωπο σας, φέρνοντας πίσω τη χαμένη λάμψη του:
Βήμα 1ο : Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί κάνοντας τα ένα παχύρευστο μείγμα.
Βήμα 2ο : Απλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και το λαιμό σας χρησιμοποιώντας απαλά τα δάχτυλα σας.
Βήμα 3ο : Αφήνετε τη μάσκα για 30 ‘ στο προσωπο σας και την ξεπλένετε καλά με χλιαρό νερό.
Βήμα 4ο : Απλώστε στο δέρμα σας μια ενυδατική κρέμα που να είναι κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σας.
Καλή επιτυχία!

Μάσκα μαλιών με αβοκάντο
1 αβοκάντο
1 κρόκος αυγού
1 καουταλιά ελαιόλαδο ή jojoba
2 σταγόνες αιθέριο άλαιο λεβάντας

Αναμιγνύομε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με το μίξερ, τα απλώνομε στα μαλλιά και λουζόμαστε μετά από 1 ώρα.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει λεκιθίνη και πρωτείνες, που σε συνδιασμό με το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, δυναμώνει και δίνει λάμψη και απαλή υφή στα μαλλιά.


To αβοκάντο, θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό, όπως εσφαλμένως διατυπώνεται σε ορισμένες βιβλιογραφίες.Έρευνες, περί της διατροφικής αξίας του, αναφέρουν ότι είναι πλούσιο σε λιπαρά, εξ'ου και το ότι σε ορισμένες περιοχές ονομάζεται και βουτυροδέντρο. Η εσφαλμένη διατύπωση του αβοκάντο ως λαχανικό, έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται στις σαλάτες ή ότι καταναλώνεται σαν ορεκτικό.

Αληθεύει πως έχει πολλά λιπαρά;
Η άποψη για την πλούσια περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν εκφράζεται αληθώς. Στην ουσία, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πολύς κόσμος νομίζει ότι τα αβοκάντο είναι παχυντικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs). Τα οξέα αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Δηλαδή μπορώ να τρώω όσο θέλω;
Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και το αβοκάντο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, προκειμένου να παρέχει τις ευεργετικές του ιδιότητες και μόνο. Για να μην εμφανισθεί, αυξημένο σωματικό βάρος απο την τακτική λήψη του, προτείνεται να καταναλώνεται μόλις το 1/8 του αβοκάντο, το οποίο αποδίδει μόλις 45 θερμίδες και παράλληλα δεν επηρεάζει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση αβοκάντο στην υγεία;
Τo αβοκάντο προστατεύει το παχύ έντερο απο την εμφάνιση του καρκίνου, την καρδιά απο τις διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και συμβάλει ώστε οι ορμόνες να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία.
Τα αβοκάντο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος ενώ έχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθεί και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. To αβοκαντο, είναι πλούσιο στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπου προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο την οξείδωση των ελεύθερων ριζών-stress.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, δρα προστατευτικά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση του αίματος.
Λόγω της αντίφλεγμονοδης δράσης του, στηρίζεται το γεγονός ότι προλαμβάνει ή ανακουφίζει τον πόνο απο φλεγμονωδη ή αυτοανοσα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα.
Και ένα διατροφικό - μαγειρικό tip: Ο διαιτολόγος διατροφολόγος συστήνει: "Αν καταναλώνεις το αβοκάντο σε σαλάτα, να το συνοδεύεις με πηγή φολικου οξεος ή βιταμίνης C, όπως είναι to λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του από τον οργανισμό.


Ασπίδα κατά του καρκίνου
Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση (2007) στο επιστημονικό περιοδικό «Seminars of Cancer Biology». Η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από τρία χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutritional Biochemistry», το εκχύλισμα του αβοκάντο, που περιέχει όλα τα συστατικά που αναφέρθηκαν, φάνηκε ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ευεργετικό για την καρδιά...
Πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, γι’ αυ­τό και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση των τροφίμων που τα περιέχουν. Επιπλέον, σε μελέτη που αφορά απο­κλει­στικά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Η σχε­τι­κή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επι­στη­μονικό περιο­δικό «Archives of Medical Re­search» (1996).
Το αβοκάντο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο και σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (αλάτι) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού. Η ευεργετική δράση του αβοκάντο στο καρδιαγγεια­κό σύστημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.

Αντιφλεγμονώδες
Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα φαίνεται πως έχει το αβοκάντο, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Arthritis Research Therapies» (2006). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένα λιπαρά συστατικά του αβοκάντο έχουν αντιφλεγμονώδη δρά­ση και συμβάλλουν στη μείωση του αισθήματος του πόνου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, το πεδίο αυτό παραμένει ανοιχτό, καθώς, όπως αναφέρεται και από τους ίδιους τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.



Μικρά μυστικά
Προσθέστε μερικές φέτες αβοκάντο στις σαλάτες σας. Το αβοκάντο, χάρη στα λιπαρά που περιέχει, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών που περιέχονται τόσο στο ίδιο όσο και σε άλλα λαχανικά (όπως το καρότο και το σπανάκι).
Να θυμάστε ότι μισό αβοκάντο στη σαλάτα σας ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο, όσον αφορά τις θερμίδες.
Βάλτε λεμόνι στην κομμένη επιφάνεια του αβοκάντο, ώστε να μη μαυρίσει εξαιτίας της έκθεσής του στον αέρα.
Μπορείτε, επίσης, να το φυλάξετε στο ψυγείο, αφού πρώτα το τυλίξετε με μια πλαστική μεμβράνη, ώστε να μην αλλοιωθούν τα συστατικά του.
Πρέπει να ξέρομε όμως, ότι δεν συντηρείται για πολλές μέρες ούτε και στο ψυγείο, γιατι λόγω της έκθεσης του στον αέρα, ακόμα και αυτόν που βρίσκεται ανάμεσα στη μεμβράνη που το καλύπτομε και στην επιφάνεια του, αυτό αλλοιώνεται και μαυρίζει.

ΠΟΡΕΙΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: Βαρουξάκη Στέλλα και Δακανάλη Μαρία



ΠΗΓΗ
http://cityfarmer.gr/2012/07/03/how-to-grow-avocado/
http://keritisriver.blogspot.com/2013/03/blog-post_26.html#ixzz45nQE45Qi
http://www.agri.gr/
http://www.tlife.gr/Article/
http://www.vita.gr/html/ent/260/ent.7260.asp 
http://www.el.wikipedia/

Πηγή εικόνας
http://cityfarmer.gr/wp-content/themes/Insignia/cache/aaa-720x380.jpg
http://cityfarmer.gr/wp-content/uploads/2012/07/3.jpg
http://cityfarmer.gr/wp-content/uploads/2012/07/4.jpg
http://cityfarmer.gr/wp-content/uploads/2012/07/5.jpg
http://cityfarmer.gr/wp-content/uploads/2012/07/6.jpg
http://cityfarmer.gr/wp-content/uploads/2012/07/7.jpg
http://cityfarmer.gr/wp-content/uploads/2012/07/8.jpg


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του