Πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα - που μπορούν να βοηθήσουν τα βότανα

134 ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΝΟΣ
1#. Παράγοντες που επηρεάζει την ένταση του προβλήματος
Μας δυσκολεύουν τη ζωή ποιοι; οι πόνοι στην πλάτη οι πόνοι στον αυχένα.αυτοί οι επίμονοι πόνοι στην πλάτη από τους οποίους προσβάλλεται το 80% περίπου του πληθυσμού.

# Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω προειδοποίηση
Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε τη χρήση τους , παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας όπως αυτό πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή.
Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας (*θεράπων) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. 
Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ).
Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας.
Οδηγίες χρήσης των βοτάνων Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους. Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες. Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά. 
Δοσολογία Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές των βοτάνων Αφέψηµα : Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα : Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε. 
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα : Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
**Απόσπασμα από άρθρο του https://www.vita.gr/ σε συνεργασία με δρ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΛΤΣΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
#

Ευρωπαϊκές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2000 κατέδειξαν ότι το ποσοστό όσων υποφέρουν από πόνους στην πλάτη στη μέση και στον αυχένα αυξάνονται κατά 3% κάθε πέντε χρόνια βέβαια τις περισσότερες φορές οι πόνοι αυτοί περνούν μόνοι τους αλλά πολλές φορές ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα αναπτύσσεται σταδιακά και το πιθανότερο είναι να επιμένει να γίνεται οξύς και να εμφανίζεται περιοδικά και γιατί όλο αυτό;



Ο σύγχρονος άνθρωπος μείωσε τη φυσική του δραστηριότητα άλλαξε την διατροφή του και διακατέχεται από…. ένα μόνιμο άγχος και στρες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η οσφυαλγία ο γνωστός μας οξύς πόνος στην οσφυική χώρα και στις γάμπες αλλά και στον αυχένα σε αυτή την ευπαθή περιοχή.

Στην περιοχή του λαιμού. οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι μικροί και δεν επαρκούν για να συγκρατήσουν το βάρος του κεφαλιού το οποίο τις περισσότερες φορές υποβάλλεται σε έντονες καταπονήσεις από την καθιστική ζωή και την πίεση από το συνεχόμενο άγχος της καθημερινής ζωής. οι πόνοι αυτοί είναι οξείς και έντονοι καθιστώντας κάθε μας κίνηση ανυπόφορη .
πάνω στο θέμα αυτό τόσο οι γιατροί όσο και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το 90% των πόνων της πλάτης περνούν άμεσα αλλά και το 50% των περιπτώσεων επιστρέφει πριν να περάσει πολύς χρόνος αν δεν υπάρξει πρόληψη


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους πόνους;
πριν από όλα ψυχραιμία συστήνει ο δρ Richard Hayward από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου και να προσέχουμε να μην γίνουμε VOMIT….VOMIT: Victims of Modern Imaging Technology, Θύματα της Μοντέρνας Διαγνωστικής Τεχνολογίας διότι ακόμα και αν οι πόνοι είναι πολύ δυνατοί στο 90% των περιπτώσεων οι εξετάσεις διαγνώσκουν έναν απλό πόνο στη ράχη και σαν παράδειγμα φέρνει τις περιπτώσεις παιδιών με δυνατούς πόνους στην πλάτη που το αποτέλεσμα των εξετάσεων έδειξε απλά έναν απλό και μόνο πόνο στην πλάτη https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1126156/) και τονίζουν: στο 90% των περιπτώσεων δεν είναι απαραίτητες οι εξετάσεις κάτι το οποίο αποδεικνύει και οι ιατρική βιβλιογραφία αυτό βέβαια που δεν κατόρθωσαν οι ερευνητές να κατανοήσουν είναι ο λόγος για τον οποίο άλλα άτομα έχουν έντονους πόνους και άλλα άτομα δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει η λέξη έτσι αποφάσισαν να υποβάλλουν σε εξετάσεις του κάθε είδους.
1) υγιή άτομα τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι: δύο στα τρία άτομα ενώ είχαν πρόβλημα στους δίσκους δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο αφού δεν ένιωθαν καθόλου πόνο…
2) ομάδα ατόμων που παραπονούνταν για πόνους με ομάδα ατόμων που δεν ένιωθε κανένα πόνο η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι: δύο στους τρεις ασθενείς που ένιωθαν πόνους στην πλάτη είχαν κάποιο πρόβλημα στο δίσκο αλλά και το 24% των ατόμων που δεν ένιωθαν κανένα πόνο είχαν το ίδιο πρόβλημα στο δίσκο έτσι οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ενώ κάποια άτομα ενώ έχουν πρόβλημα στο δίσκο δεν πονάνε καθόλου άλλα πονάνε λίγο και άλλα πονάνε πάρα πολύ δεν παρέλειψαν βέβαια να ενοχοποιήσουν και τις ακτινογραφίες θεωρώντας τες πολλές φορές υπεύθυνες για την επιμήκυνση του πόνου όπως απέδειξε μια μελέτη σε μια πολυάριθμη ομάδα ασθενών

Τι είναι λοιπόν αυτό που επηρεάζει την ένταση του προβλήματος;
Η δρ Linda Carroll από το Πανεπιστήμιο Alberta του Canada μετά από έρευνα και μελέτη σε 800 άτομα επισημαίνει ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έντονο πόνο στην οσφυική χώρα και στον αυχένα από τα άτομα που δεν πάσχουν από κατάθλιψη και λέει χαρακτηριστικά:
μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο πόνος προκαλεί κατάθλιψη τώρα όμως ανακαλύπτουμε ότι ισχύει το αντίστροφο-η κατάθλιψη προκαλεί τον πόνο και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος ( https://www.uofaweb.ualberta.ca/publichealth/news). άλλη μία αιτία της έντασης του πόνου είναι και ο βαθμός που κάποιο άτομο ασχολείται με τους πόνους του και πολλές φορές -συνεχίζουν οι επιστήμονες- μπορούμε να προβλέψουμε την ένταση του πόνου από το πως ο ασθενής αντιμετωπίζει το πρόβλημά του παρά από την πραγματική βλάβη των σπονδύλων……

Ετσι οι γιατροί ερευνητές συμβουλεύουν:
1) να αγνοούμε τον πόνο
2) η περίοδος της ανάπαυσης να έχει μικρή διάρκεια
3) να επιστρέφουμε στις ασχολίες και δραστηριότητές μας όσο το δυνατό συντομότερα
4) να αποφεύγουμε τα βάρη αλλά…
5) όχι την υπερβολική προφύλαξη
6) ναι στην κίνηση-χαρακτηριστικά αναφέρουν ΜΗΝ σταματάτε να κινήστε-
7) ναι στην ήπια γυμναστική
8) όχι στα αρνητικά συναισθήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα την κράτηση του σώματός μας σε μια συνεχή πίεση. Δείτε: Γιατί τα αρνητικά συναισθήματα μας καταστρέφουν
9) ναι στη δημιουργία θερμότητας στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος με κρέμες και λοσιόν βοτάνων όπως:
  • α) της κανέλας
  • β) του δυόσμου
  • γ) του τσίλι-η ξερή κόκκινη πιπεριά
  • δ) του Capsicum-ποικιλία πιπεριών που μαζί με το τσίλι περιέχουν την περίφημη ουσία καψαϊκίνη την οποία συναντάμε και σε θερμαντικά έμπλαστρα με ισχυρή δράση σε προβλήματα του αυχένα και της πλάτης
  • ε) μασάζ με λάδια βοτάνων όπως το βαλσαμόχορτο και το χαμόμηλο
10) ναι στη σωστή διατροφή και ιδιαίτερα στην κατανάλωση μπαχαρικών και βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες συνιστώντας ιδιαίτερα:
11) να ελαττώσουμε το σωματικό βάρος για να μην καταπονείται η σπονδυλική στήλη
12) να δυναμώσουμε τους κοιλιακούς μύες του κορμού διότι εδώ είναι και το κέντρο βάρους του σώματός μας
13) να προσπαθήσουμε να δουλεύουμε και τα δυο μας χέρια για να ασκείται και το δεξιό και το αριστερό μέρος του κορμού….
14) να κάνουμε σωστή επιλογή του στρώματός μας και υπομονή η ίαση απαιτεί τον χρόνο της
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ Η ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 23, 2013


2#. Φτιάξε θεραπευτική κρέμα καψαϊκίνης!!
Η κρέμα καψαϊκίνης που θα παρουσιάσω παρακάτω είναι μια αλοιφή που βασίζεται στη καυτερή πιπεριά. Είναι ένα πολύ δημοφιλές εναλλακτικό φάρμακο για τον τοπικό, μυικό ή και αρθριτικό πόνο. Η καψαϊκίνη, όπως διαβάσαμε στα άρθρα για το πιπέρι καγιέν, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη ουσία για την ανακούφιση από τον πόνο και αποτελεί συστατικό σε πολλές φαρμακευτικές κρέμες του εμπορίου.
Η παρακάτω αλοιφή έχει το πλεονέκτημα οτί εσείς καθορίζετε τα συστατικά όπως και το πόσο δυνατή θα τη κάνετε. Ουσιαστικά φτιάχνουμε μια κηραλοιφή με προσθήκη καυτερής πιπεριάς.

Θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη καυτερού πιπεριού habañero

Παρασκευή:
Η διαδικασία είναι γνωστή. Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι ανακατεύοντας καλά. Βάζουμε το μείγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Διατηρείτε το στο ψυγείο για περισσότερη διάρκεια ζωής. Θα σας βγάλει ένα χειμώνα άνετα.

Σημειώσεις
  • Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αρκετά δυνατή. Το ιδανικότερο πιπέρι είναι το habañero, γιατί είναι πιο ψηλά στη κλίμακα Scoville και περιέχει περισσότερη καψαϊκίνη από τα υπόλοιπα. Αν δε μπορείτε να το βρείτε στην ελληνική αγορά χρησιμοποιήστε cayenne. Δοκιμάστε πρώτα την αλοιφή σε κάποιο σημείο του σώματος, μήπως δεν γίνει αρκετά δυνατή (ή το αντίθετο!) και χρειαστεί να βάλετε περισσότερο πιπέρι (ή να την αραιώσετε!). 
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο άρνικας μαζί με το ελαιόλαδο, σε αναλογία 3:1, για επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο. Εξάλλου το λάδι από άρνικα είναι εξειδικευμένο στους μυικούς πόνους
  • Να μεταχειρίζεστε το πιπέρι με προσοχή και αν είναι δυνατόν με γάντια για να αποφύγετε το κάψιμο.

Προφυλάξεις χρήσης
  • Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη καψαϊκίνη. Αν είστε ένας από αυτούς μη δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη αλοιφή. 
  • Μη χρησιμοποιείτε την αλοιφή πάνω στο πρόσωπο, σε βλεννογόνους (γεννητικά όργανα, στόμα, μύτη) ή σε ανοικτές πληγές. Αποφύγετε κάθε επαφή με τα μάτια. Η καψαϊκίνη καίει και μπορεί να προκαλέσει θερμικό έγκαυμα στις ευαίσθητες περιοχές του σώματος. 
  • Μη τη χρησιμοποιείτε σε καμιά περίπτωση πάνω σε παιδιά. Φυλάγετε τη μακριά τους. 
  • Συχνά παρατηρείται ερυθρότητα και αίσθημα καύσου στο σημείο εφαρμογής μετά τη χρήση της αλοιφής. Αυτό το γεγονός οφείλεται στη δράση της καψαϊκίνη. Αν παρόλ` αυτά νιώσετε έντονο κάψιμο ή πόνο ξεπλύνετε τη κρέμα με κρύο νερό και αναζητήστε ιατρική συμβουλή. 
Προειδοποίηση:
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενημερωτικού περιεχομένου. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό προκύψει από τη κακή χρήση της αλοιφής ή των συστατικών της. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον ιατρό σας.


3#. Φτιάχτε λάδι για μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα…
Καυτερό λάδι ειδικό για πόνους μυϊκούς, ρευματισμούς, ψύξεις, κρυώματα κ.α. Είναι πολύ καλό, δοκιμασμένο και περνάει τον πόνο αρκετά γρήγορα με ένα μασάζ. Διάρκεια ζωής ενάμιση χρόνος και ίσως παραπάνω, γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε φτιάξει κάποια ποσότητα για ώρα ανάγκης.

Συνταγή:
1 lt παρθένο ελαιόλαδο
15 καυτερές πιπεριές τσίλι αποξηραμένες
2 ξύλα κανέλα
7 άνθη κανέλας
1 πρέζα μαραθόσπορο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι γλυκό
6 γαρίφαλα
4 κεδρόμηλα
1 πρέζα σπόρους άγριο κύμινο
1 μοσχοκάρυδο
5 με 6 κάρδαμα
λίγο τριμμένο τζίντζερ
2 με 3 κλαράκια θυμάρι
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1 ματσάκι βασιλικό
1 μικρό ματσάκι φασκόμηλο
1 ματσάκι λεβάντα

Διαδικασία:
Χτυπάμε όλα τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο) στο γουδί και τα βάζουμε σε ένα βάζο όπου ρίχνουμε τελικά και το λάδι. Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για ένα μήνα περίπου ανακινώντας το καθημερινά.
Όταν περάσει ο μήνας σουρώνουμε το μείγμα με ένα τουλπάνι, στύβοντας καλά, κρατάμε το λάδι και πετάμε τα υπόλοιπα. Το λάδι το βάζουμε σε καθαρό σκούρο μπουκάλι με μια ετικέτα «λάδι για μυϊκούς πόνους» και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Παρατήρησις «τροφής»: Να θυμάστε πως οι πιπεριές τσίλι, περιέχουν την περίφημη ουσίακαψαϊκίνη την οποία συναντάμε και σε θερμαντικά έμπλαστρα με ισχυρή δράση σε προβλήματα τουαυχένα και της πλάτης!
Και, το λάδι σας θα έχει εξαιρετική απόδοση και σε αθλητές, αντί της χρήσης θερμαντικών αλοιφών!


4#. Φτιάξτε λάδι μασάζ για ανακούφιση μυϊκών πόνων! BY Η ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ · ΜΑΡΤΙΟΣ 8, 2014



Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε μασάζ, ώστε να ανακουφίσετε τους μυϊκούς πόνους και συγχρόνως να χαλαρώσετε, να ενυδατώσετε το δέρμα σας ακίνδυνα και εύκολα είναι τα φυτικά λάδια.
Τα φυτικά λάδια προσφέρουν ενυδάτωση, ελαστικότητα και θρεπτικά συστατικά, καταπολεμώντας το ξηρό, σκληρό και θαμπό δέρμα.
Το παρακάτω λάδι είναι τέλειο για μασάζ και τόνωση της επιδερμίδας, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή κρεμών, στον καθαρισμό και στην καταπολέμηση θαμπού και κουρασμένου δέρματος. Περιέχει αρκετά μπαχαρικά, που νομίζω, ότι βρίσκονται σε κάθε κουζίνα. Είναι ένα πλούσιο, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό λάδι, που διεγείρει την κυκλοφορία του δέρματος και αφήνει το δέρμα απαλά αρωματισμένο.

Υλικά
250 ml σησαμέλαιο – Sesamum indicum oil
1/2 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο – Coriandum sativum
1 /2 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο – Pimpinella anisum
1 ξυλάκι κανέλα περίπου 10 εκατοστών – Cinnamomum zeylanicum
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι – Piper nigrum
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο – Myristica fragrans
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ- πιπερόριζα – Zingiber officinalis
1 πορτοκάλι
5 κάψουλες βιταμίνη Ε ή 1 ml


Παρασκευή
  • Βάλτε σε ένα βάζο με αεροστεγές καπάκι το σησαμέλαιο.
  • Αλέστε σε σκόνη όλα τα μπαχαρικά, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν πιο φρέσκο άρωμα και ρίξτε τα στο λάδι.
  • Ξύστε τη φλούδα του πορτοκαλιού και προσθέστε την και αυτή στο μείγμα.
  • Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις παρακάτω μεθόδους, πάντα με αποστειρωμένα σκεύη:
  • ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ: Βάλτε το λάδι και τα μπαχαρικά σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 50 – 60 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα. 
  • ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ: Βάλτε το βάζο με το λάδι και τα μπαχαρικά σε μπεν – μαρί (bain-marie) και σε ήπια θερμοκρασία για 3 ώρες, μετά κλείστε την εστία και αφήστε το λάδι να κρυώσει μέσα στον μπεν μαρί. 
  • Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, στο τέλος σουρώστε το μείγμα με χαρτί κουζίνα ή με ένα φίλτρο του καφέ.
  • Τοποθετήστε το σε σκούρο, αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και προσθέστε τη βιταμίνη. Αν χρησιμοποιήσετε κάψουλες, μουλιάστε τις πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό για 1-2 λεπτά.
  • Βάλτε απαραιτήτως ετικέτα με ημερομηνία, γιατί διατηρείται για 1 χρόνο στο ψυγείο ή 6 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χρήση
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε και όπου έχετε ενοχλήσεις. Ιδανική χρήση όμως του λαδιού είναι μετά το μπάνιο, σε νωπό δέρμα εφαρμόστε λίγη ποσότητα, στα σημεία που θέλετε ή και σε όλα το σώμα, κάνοντας κυκλικό μασάζ, ώσπου να απορροφηθεί.
Συμβουλή: Το κατακάθι (ίζημα) των μπαχαρικών είναι ένα πολύ καλό πίλινγκ – peeling σώματος.

Πληροφορίες
Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, χρησιμοποιείται για μασάζ προσφέροντας ανακούφιση από μυϊκούς πόνους καθώς και για την προστασία του δέρματος από σκασίματα και ρυτίδες
Το μαύρο πιπέρι ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους πιάσιμο, κούραση.
Το γλυκάνισο έχει διεγερτική και αντισπασμωδική δράση του και χρησιμοποιείται σε μυϊκούς πόνους.
Ο κόριανδρος δρα αναλγησιακά για τους μυϊκούς πόνους, τις νευραλγίες, τους ρευματισμούς, τις αρθρίτιδες, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και επιδρά θετικά σε νευρικές καταστάσεις (ατονία, εξάντληση, ημικρανίες).
Το μοσχοκάρυδο είναι κατάλληλο για μυϊκά προβλήματα, λόγω της δράσης του ως αναλγησιακό, αντιρευματικό, διεγερτικό, τονωτικό, αντισπασμωδικό.
Η πιπερόριζα έχει αναλγητικές, αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοστατικές, τονωτικές, διεγερτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλη για μυικούς πόνους, αρθρίτιδες, ρευματισμούς διαστρέμματα, κόπωση και κακή κυκλοφορία.
Η κανέλα έχει αντισπασμωδικές, αντισηπτικές ιδιότητες, επίσης είναι καλό διεγερτικό του κυκλοφοριακού.
Το πορτοκάλι έχει αντικαταθλιπτικές, αντισπασμωδικές ιδιότητες, που καταπραΰνουν ελαφρώς τα νεύρα και διεγείρουν το λεμφικό σύστημα.

!!! UPDATE !!!
Ο πόνος στον αυχένα αφορά μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματός σας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες.
Μενθόλη και καμφορά: Πιθανότατα να χρησιμοποιείτε ήδη αυτά τα φυτικά προϊόντα για τη θεραπεία του πόνου στον αυχένα ή κάποιου άλλου πόνου σε μυς ή αρθρώσεις. Πρόκειται για συνηθισμένα συστατικά σε αναλγητικές αλοιφές. 
  1. Η μενθόλη και η καμφορά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν από μόνες τους ως απεσταγμένα έλαια ή σε μορφή κρέμας ή τζελ. Όταν τρίβονται στο δέρμα, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή και προσφέρουν ένα ζεστό ή δροσερό συναίσθημα που ηρεμεί και χαλαρώνει. Το αποτέλεσμα συχνά διαρκεί για αρκετές ώρες.
  2. Λεβάντα: Τα ευωδιαστά άνθη από το θάμνο λεβάντας έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα αρωματικά έλαια που προέρχονται από άνθη λεβάντας χρησιμοποιούνται ως αρωματοθεραπεία και έλαια για μασάζ για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα, αλλά και τον πόνο χαμηλά στην πλάτη. Η λεβάντα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι του πόνου του αυχένα, εάν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπεία μασάζ.


Σχετικά άρθρα
Δ59
239 ΥΓΕΙΑ ΠΟΝΟΣ
Αρθρίτιδα μια πολύπλευρη αντιμετώπιση
21 ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δ35
134 ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΝΟΣ
102 ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΝΟΣ

Πηγή:
https://fysikaproionta.blogspot.gr
https://proionta-tis-fisis.com/ftiahte-ladi-gia-miikous-ponous-revmatismous-psixis-kriomata/
http:/botanologia.blogspot.gr
https://proionta-tis-fisis.com/poni-stin-plati-ke-ston-afchena-ti-kanoume/
oliviart-gr.blogspot.gr
oliviart-gr.blogspot.gr
https://proionta-tis-fisis.com/ftiaxte-ladi-masaz-gia-anakoufisi-miikon-ponon/
https://www.vita.gr/ygeia/article/24024/ponos-ston-ayxena-poy-ofeiletai/
https://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2494.html#axzz2S2aaJMKn
https://www.neurocenter.gr/ponos-ston-afxena.html
https://www.hansaplast.gr/instant-help/sports-and-activity/neck-and-shoulder
https://www.vita.gr/ygeia/article/24024/ponos-ston-ayxena-poy-ofeiletai/
https://medlabgr.blogspot.com/2013/10/blog-post_7.html
https://www.everydayhealth.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του