Γίνε αυτάρκης - Πώς να κάνετε Φωτοβολταϊκά

Γίνε αυτάρκης - Πώς να κάνετε Φωτοβολταϊκά

HOMEMADE SOLAR PANEL
Η τεχνολογία για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια για να έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και ως αποτέλεσμα
Επιλέον στην Ελλάδα της κρίσης οι φόροι και τα πάγια της ΔΕΗ είναι δυσβάσταχτα , αλλά και τα τιμολόγια είναι μονοπωλιακά και πανάκριβα συγκριτικά με τον ολοένα και συρρικνώνουμε ή ανύπαρκτο μισθό , επίσης τα τιμολόγια και οι φόροι ακολοθυούν μια σταθερά ανοδική σε σχέση με τους μισθους που ακολουθούν μια σταθερά καθοδική πορεία

Επομένος η Ενεργειακή αυτάρκεια ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ στην Ελλάδα για λόγους Επιβίωσης
Ενα άλλο όφελος της κατασκευής σπιτικό ηλιακά πάνελ είναι ότι ο ιδιοκτήτης σπιτιού θα μάθει πώς να τα επισκευάσει και να τα συντηρήσει σε περίπτωση ζημίας

Πως να φτιαξεις φωτοβολταικα πανελ
Ιδιοκατασκευή για φωτοβολταϊκά πανελ στο μισό κόστος: Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας φωτοβολταϊκά πανελ ισχύος 80-250 Watt (ανάλογα με τα φωτοβολταικα στοιχεια που θα χρησιμοποιηθούν). Ένα τέτοιο φωτοβολταικο παράγει από 450-1250 Wh αντίστοιχα, κάθε ημέρα με καλή ηλιοφάνεια. Θα είναι ικανό να παρέχει κατ’ ελάχιστον την απαιτούμενη ενέργεια κάθε μέρα για φωτισμό με 4-5 λαμπτήρες επί 4-5 ώρες, μία μέση τηλεόραση για 3-4 ώρες, το φορητό υπολογιστή για 3-4 ώρες, φόρτιση κινητού τηλεφώνου, ραδιόφωνο και άλλες μικροσυσκευές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Το θέμα κόστος υλικών δυστυχώς στην Ελλάδα των παράλογων φόρων του ΦΠΑ 23% και της ακρίβειας είναι ένα λυπηρό θέμα , η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάνελ με το μισό κόστος ισχύει μόνο αν τα ΒΑΣΙΚΑ υλικά όπως το Solar Cell και τα παρελκόμενα συναρμολόγησης να αγοραστούν κατευθείαν από προμηθευτή του εξωτερικού π.χ ( e-bay , alibaba e.c.t ) , ο όρος αναζήτησης στο Google ειναι cheap solar cell , Έτσι τα Solar Cell έρχονται σε πακέτο των 100 με κόστος 0,6 έως 0,8 euro ανά Solar Cell , αντίστοιχα στην Ελλάδα τα Solar Cell πουλιόνται 4,5 έως 6,5 euro , καταλαβαίνετε αμέσως ότι αν ψωνίσετε από Ελλάδα το κόστος του πάνελ θα είναι πιο μεγάλο από ότι αν αγοράσετε το πάνελ έτοιμο. , Απο τον ίδιο προμηθευτή μπορείτε να πάρετε και τα : solar tabbing wire , solar bus wire , flux pen and diodes .
Μία καλή επιλογή υιικών μπορεί να ρίξει το κόστος ακόμα και στο 1/3 από τις τιμές των έτοιμων πάνελ. με το πλεονέκτημα τα δικά σας πάνελ να είναι πλήρως επισκέψιμα και επισκευάσιμα από εσάς τους ίδιους ΑΜΕΣΑ και με ελάχιστο κόστος !!!

Αν φτιάξουμε φωτοβολταικα πάνελ μόνοι μας θα μας κοστίσει περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με ένα έτοιμο εμπορικό φωτοβολταικο πανελ, αν όλα πάνε φυσικά καλά και έχουμε πρόσβαση σε φθηνά υλικά. Για αρχή ας δούμε αναλυτικά όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε για την κατασκευή του φωτοβολταικου πανελ. Στο τέλος αυτού του άρθρου υπάρχει και σύνδεσμος προς τη σελίδα με ταβίντεο της κατασκευής.
Τα φωτοβολταικα στοιχεία του πανελ:

Το βασικότερο μέρος ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη (ή πανελ) είναι φυσικά τα επιμέρους μικρά φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή κυψέλες) που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φωτοβολταικα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε εδώ είναι πολυκρυσταλλικά υψηλής απόδοσης (περίπου 15%). Κάθε φωτοβολταϊκό στοιχείο δίνει περίπου 0,6Voc και λίγο πάνω από 2,5 Watt. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα τέτοιο πολυκρυσταλλικό φ/β στοιχείο.

Ο κανόνας στα ηλιακα πανελ είναι να έχουν 36 τέτοια στοιχεία, με ελάχιστο τα 32 ή 33 στοιχεία. Άρα, συνδέοντας 36 τέτοιες κυψέλες σε σειρά έχουμε έξοδο 36 Χ 0,6V = 21,6 Volt. Η πάνω πλευρά του φωτοβολταικου στοιχείου με τις αποχρώσεις του μπλε (η μπροστινή, αυτή που φαίνεται στην εικόνα) είναι το αρνητικό και η κάτω πλευρά (η από πίσω γκρι πλευρά, αυτή που δεν φαίνεται στην εικόνα) το θετικό.

Πάνω στην κάθε κυψέλη υπάρχουν “οδηγοί”, δύο λεπτοί διάδρομοι πάνω στους οποίους κολλάμε τα ειδικά καλώδια (πλακέ μεταλλικές ταινίες) διασύνδεσης με ηλεκτρικό κολλητήρι 40 έως 60 Watt. Τα ειδικά καλώδια είναι ήδη εμποτισμένα και δεν χρειάζονται καλάι.

Πολλοί ρωτούν για ποιο λόγο φτιάχνουμε τα φωτοβολταϊκά πάνελ με τάση πάνω από 17 ή 18 Volt και όχι με 12 Volt. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι μπαταρίες των 12 Volt δεν φορτίζουν με 12 Volt αλλά με περίπου 14 Volt (όχι ακριβώς, αλλά …δεν είναι του παρόντος). Έτσι κι αλλιώς μεταξύ του πάνελ και της μπαταρίας απαιτείται ένας ρυθμιστής φόρτισης ο οποίος θέλει πάνω από 15V για να φορτίσει σωστά τη μπαταρία… Και για να πιάνουμε αυτή την τάση ακόμη και με ελαφριά συννεφιά ή τις πρωινές και απογευματινές ώρες, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω από 15 Volt.
Οι Ηλιακές κυψέλες και ή ταινία διασύνδεσης

Το καλώδιο που αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο είναι μια ειδική εύκαμπτη μεταλλική ταινία που είναι ήδη εμποτισμένη και δεν χρειάζεται καλάι για να κολλήσει στην πάνω και την κάτω πλευρά των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Όπως είπαμε, πάνω στην κάθε κυψέλη υπάρχουν δύο λεπτοί διάδρομοι πάνω στους οποίους κολλάμε την ταινία με ηλεκτρικό κολλητήρι 40 έως 60 Watt.

Ένα αργό πέρασμα με ελαφρά πίεση αρκεί, αν έχει πιάσει τη θερμοκραίσα το κολλητήρι.
Το φωτοβολταικο πλαίσιο ή πάνελ:

Δηλαδή η “κορνίζα” μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε (θα κολλήσουμε με λίγη κόλλα) τις σειρές με τις φωτοβολταικες κυψέλες που περιγράψαμε παραπάνω.

Εδώ θα ακολουθήσουμε τη λύση της ιδιοκατασκευής. Όχι μόνο γιατί είναι φθηνότερη λύση αφού θα κοστίσει περίπου 40 ευρώ, αλλά επειδή η ικανοποίηση του “φτιάξτο μόνος σου” είναι απερίγραπτη (όπως και ο …θαυμασμός των άλλων που θα δούν το τελικό αποτέλεσμα: “Αποκλείεται να το έφτιαξες μόνος σου”)!

Στη φωτογραφία κάτω φαίνεται έτοιμο (μετά τη συναρμολόγηση), το πάνελ που κατασκευάσαμε και στο οποίο θα κολλήσουμε τις φωτοβολταικες κυψελες που είδαμε παραπάνω.
Σύνοψη:

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα υλικά που θα χρειαστούμε για το πανελ είναι τα εξής:
36 φωτοβολταικα στοιχεία
20 μέτρα ταινία διασύνδεσης
Γυαλί (ή καλύτερα plexiglass/πολυκαρβονικό με προστασία UV) 5mm για πλάτη πλαισίου και γυαλί πάχους 5mm (ή plexiglass UV πάχους 3mm) για μπροστά. Οι διαστάσεις πρέπει να είναι 122 Χ 58 εκατοστά. Επρός και πίσω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε το ίδιο υλικό, π.χ. γυαλί/γυαλί ή plexiglas/plexiglas.
Κόλλα σιλικόνης για περιμετρική μόνωση του πλαισίου.
Το κόστος κατασκευής για τα φωτοβολταικα πανελ

Το κόστος είναι περίπου 140 ευρώ για κάθε 36 κυψέλες που χρειάζονται. Τα υπόλοιπα υλικά τα υπολογίζω γύρω στα 30 έως 40 ευρώ. Έτσι, το συνολικό κόστος για το πάνελ βγαίνει περίπου στα 170 ευρώ.

Σήμερα βέβαια οι τιμές των έτοιμων φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν πέσει πολύ, οπότε από οικονομικής άποψης η ιδιοκατασκευή δεν είναι πλέον συμφέρουσα. Αν το δούμε όμως ως μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διαδικασία, έχει να μας προσφέρει πολλά.

Η ικανοποίηση που νιώθεις όμως κατασκευάζοντας ένα τέτοιο φωτοβολταικο δεν αποτιμάται σε χρήματα. Η αίσθηση ελευθερίας και αυτονομίας που νιώθεις παράγοντας το δικό σου ρεύμα με δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο είναι απλά απερίγραπτη!
Η ποιότητα κατασκευής του πανελ

Βέβαια η ποιότητα κατασκευής δεν θα είναι συγκρίσιμη με τα εμπορικά φωτοβολταικα πανελ, αλλά θα είναι πολύ καλή. Στο κάτω κάτω, στην τιμή του ενός μπορώ να φτιάξω δύο. Εξάλλου η καρδιά του πάνελ, δηλαδή τα φωτοβολταικα στοιχεία, είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται στα επαγγελματικά φωτοβολταικα πάνελ και είναι εγγυημένα για 25 χρόνια.

VIDEO Make a Solar Panel DIY Part 1

VIDEO Make a Solar Panel DIY Part 2

VIDEO Make a Solar Panel DIY Part 3

VIDEO Make a Solar Panel DIY Part 4

Η κατασκευή του πλαισίου (πάνελ)
Κολλάμε τα φωτοβολταικα στοιχεία (αφού τα ετοιμάσουμε όπως περιγάφεται στο βήμα 2 παρακάτω) με μια σταγόνα σιλικόνης πάνω σε ένα φύλλο τζάμι (ή πλέξιγκλας) πάχους 5mm. Από πάνω τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο τζάμι 5mm (ή πλέξιγκλας 3mm) κολλώντας το περιμετρικά με σιλικόνη.
Αν επιλέξουμε πλέξιγλας αντί για τζάμι, θα πρέπει να ζητήσουμε να είναι με προστασία UV, για αντοχή σε μόνιμη έκθεση στον ήλιο! Αν επιλέξουμε τζάμι, να έχουμε ζητήσει να μας το παραδώσουν με έτοιμες τις τρύπες για τα καλώδια εξόδου στην πίσω πλευρά.

Τα δύο καλώδια εξόδου ρεύματος θα βγαίνουν από δύο τρύπες στο πίσω μέρος (το plexiglass μπορούμε να το τρυπήσουμε με τρυπάνι ή καλύτερα να ζητήσουμε να μας το παραδώσει έτοιμο η βιοτεχνία τζαμιών που θα το παραγγείλουμε).

Στην φωτογραφία δίπλα, φαίνεται το φωτοβολταικο πανελ συναρμολογημένο αλλά ακόμη χωρίς τα φωτοβολταϊκα στοιχεία. Χάρηκα γιατί η κατασκευή βγήκε πολύ γερή και εμπνέει εμπιστοσύνη για την αντοχή της.
Έτσι, προχωράμε παρακάτω στο 2ο βήμα που είναι να κολλήσουμε τα καλώδια πάνω στις ηλιακές κυψέλες, ώστε αυτές μετά να μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους.
Βήμα 2ο: Η συγκόλληση των καλωδίων

Πήρα 2 φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή κυψέλες) και για δοκιμή κόλλησα – ξεκόλλησα πάνω τους καλώδια για περίπου 10 φορές, μέχρι που συνήθισε το χέρι. Τα μυστικά είναι:
Το κολλητήρι να είναι 40 έως 60 watt με επίπεδη μύτη (μικρότερο δεν κάνει σωστή δουλειά). Πρέπει να ζεσταθεί καλά πριν αρχίσουμε, περίπου 15 λεπτά. Το κρατάμε αρκετά πλάγια ώστε να πατά όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια της μύτης πάνω στην ταινία διασύνδεσης.
Ξύνουμε πολύ ελαφρά τις γραμμές-οδηγούς πάνω στις ηλιακές κυψέλες με ένα ίσιο κατσαβιδάκι σε όλο το μήκος τους, για να φύγει λίγη από την λευκή επικάλυψη και να κολλήσει ευκολότερα η ταινία διασύνδεσης.

VIDEO How to solder solar cells/ secret trick to get it to stick

Πριν την κόλληση περνάμε λίγo υγρό flux για κολλήσεις (σαν την πάστα-λίπος-σολντερίνη σε υγρή μορφή όμως) πάνω στις γραμμές-οδηγούς του φωτοβολταικου στοιχείου για ευκολότερη και ισχυρότερη εφαρμογή (πωλείται σε καταστήματα ηλεκτρονικού υλικού).
Κρατάμε την ταινία με το δείκτη και τον αντίχειρα πάνω στη γραμμή και ξεκινάμε την κόλληση από τη μέση μέχρι κάτω με σταθερό πέρασμα και ελαφρά μόνο πίεση για 2-3 δευτερόλεπτα. Μετά γυρνάμε την φ/β κυψέλη 180 μοίρες και κολλάμε με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο κομμάτι.

Στην πάνω φωτογραφία, φαίνεται ένα φωτοβολταικο στοιχείο χωρίς καλώδια, ένα με τα καλώδια κολλημένα στην μπροστινή όψη και ένα φ/β στοιχείο από την πίσω όψη (τα καλώδια που φαίνονται στο 3ο φωτοβολταικο στοιχειο εξέχουν από την μπροστινή / μπλέ πλευρά: Στην πίσω όψη δεν κολλάμε ακόμη καλώδια – αυτό θα γίνει αργότερα).

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται όλα μας τα στοιχεία έτοιμα για τη διασύνδεση μεταξύ τους. Το μήκος κάθε τμήματος καλωδιοταινίας είναι τέτοιο ώστε να φθάνει και για την πίσω πλευρά της επόμενης φωτοβολταικης κυψελης που θα κολληθεί, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Στην τελευταία φωτογραφία με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία δίπλα, φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα διασυνδεθούν μεταξύ τους:

Τα δύο καλώδια θα πάνε από την πάνω πλευρά της 1ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 2ης. Τα πάνω καλώδια της 2ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 3ης. Τα πάνω καλώδια της 3ης κυψέλης στην κάτω πλευρά της 4ης, κ.ο.κ.

Στη φωτογραφία κάτω έχω συνδέσει 3 κυψέλες σε σειρά κι απλά τις δείχνω από την μπροστινή όψη και άλλη μια φορά από πίσω. Αυτή η στήλη των τριών φωτοβολταικων στοιχείων βγάζει 3 Χ 0,6 = 1,8 Volt.

Στο τέλος η στήλη θα έχει 6 κυψέλες σε σειρά και θα υπάρχουν 6 τέτοιες στήλες στο φωτοβολταικο πανελ (συνολικά 36 φωτοβολταικα στοιχεια).
Δοκιμές και μετρήσεις

Το φωτοβολταικο πανελ όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω είναι έτοιμο. Η κατασκευή βγήκε πολύ καλή και η απόδοσή του ακόμη καλύτερη!

Το δοκίμασα (μέσα Σεπτεμβρίου, ώρα 16:00 το μεσημέρι) και η απόδοσή του ήταν πολύ υψηλή και στο πάνω όριο των προδιαγραφών: 21,6 Voc και 4,9 Α! Δηλαδή 106 Watt! Κάτω από φορτίο η ισχύς θα είναι βέβαια λίγο χαμηλότερη.

Το τζάμι που θα χρησιμοποιήσουμε θα προκαλέσει κι αυτό κάποιες μικρές απώλειες, που εξαρτώνται από το πάχος και τον τύπο του.

Όποιος έχει ήδη προμηθευτεί τις κυψέλες και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή, μπορεί να ανοίξει τον αναλυτικό οδηγό με λεπτομερείς πληροφορίες βήμα προς βήμα για το πως κατασκευάζεται ένα πάνελ.

Για του υπόλοιπους οι λεπτομέρειες θα είναι κουραστικές αφού δεν έχουν μπροστά τους τα υλικά κατασκευής.



VIDEO How to Build a Solar Panel - Part 1 of 3 (New)step by step buying everything off ebay

VIDEO How to Build a Solar Panel - Part 2 of 3 (New)step by step buying everything off ebay

VIDEO How to build a solar panel part 3 encapsulation sylgard 184


1000watt solar power station
Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει μια Ανεξάρτητη εγκατάσταση που θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών μιας μικρής φάρμας ή μιας μονοκατοικίας.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛ
Τώρα μένει μόνο να συνδέσουμε τις 4 στήλες μεταξύ τους ώστε να συνεχίζεται η σύνδεση σε σειρά (αρνητικό με θετικό εναλλάξ) των κυψελών και από στήλη σε στήλη. Αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας κομμάτια 25 εκατοστών από τη χοντρή ταινία διασύνδεσης, όπως στις επόμενες δύο φωτογραφίες.
Κολλάμε τα καλώδια που εξέχουν στο κάτω μέρος της 1ης στήλης (να εξέρχονται από την μπλε ΑΡΝΗΤΙΚΗ πλευρά της 9ης κυψέλης), πάνω σε τμήμα μήκους 25 εκατοστών που κόβουμε από τη χοντρή ταινία διασύνδεσης.
Στη διπλανή δεύτερη στήλη, τα καλώδια της κάτω 9ης κυψέλης που περισσεύουν προς τα κάτω, θα πρέπει να εξέρχονται από την ΘΕΤΙΚΗ πλευρά της. Περιστρέφουμε δηλαδή τη στήλη αν χρειάζεται. Κολλάμε αυτά τα καλώδια στην χοντρή ταινία διασύνδεσης που συνδέει την 1η με τη 2η στήλη στο κάτω μέρος του πάνελ.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ένα δεύτερο κομμάτι χοντρής ταινίας διασύνδηεσης μήκους 25 εκατοστών, για να συνεχιστεί το κύκλωμα (αρνητικό-θετικό) από τη 2η στην 3η στήλη, στο πάνω μέρος του πάνελ (συνδέουμε δηλαδή σε σειρά αρνητικό-θετικό τις πάνω κυψέλες της 2ης και 3ης στήλης).
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με ένα τρίτο κομμάτι χοντρής καλωδιοταινίας μήκους 25 εκατοστών, για να συνεχιστεί το κύκλωμα (αρνητικό-θετικό) από την 3η στην 4η και τελευταία στήλη, στο κάτω μέρος του πάνελ (συνδέουμε δηλαδή σε σειρά θετικό-αρνητικό τις κάτω κυψέλες της 3ης και 4ης στήλης).

Τέλος, πάλι με κομμάτια χοντρής ταινία διασύνδεσης μήκους περίπου 30 εκατοστών, βγάζουμε τις εξόδους + και – του πάνελ.
Κολλάμε τα καλώδια που περισσεύουν προς τα πάνω της πρώτης κυψέλης της 1ης στήλης πάνω στη χοντρή ταινία διασύνδεσης, η οποία συνεχίζει μετά έξω από τη μια τρύπα στην πλάτη του πάνελ. Αυτό είναι το θετικό (+).
Κολλάμε τα καλώδια που περισσεύουν προς τα πάνω της πάνω κυψέλης της 4ης στήλης, στη χοντρή καλωδιοταινία, η οποία συνεχίζει μετά έξω από την άλλη τρύπα στην πλάτη του πάνελ. Αυτό είναι το αρνητικό (-).

Σηκώνουμε λίγο μερικές κυψέλες στην 1η και 4η στήλη και βάζουμε από κάτω μια μικρή σταγόνα σιλικόνης και τις αφήνουμε για να κολλήσουν πάνω στην πλάτη του πάνελ.

Επίσης κολλάμε και τις χοντρές ταινίες διασύνδεσης πάνω στην πλάτη του πάνελ με κάποια εποξική κόλλα ή ισχυρή κόλλα στιγμής. Με προσοχή μην πιέσουμε τις κυψέλες και σπάσουν.

Η ΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛ
Τώρα που τελειώσαμε με τις φωτοβολταϊκές κυψέλες, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπροστινό τζάμι.

Για να μην ακουμπήσει το τζάμι από το βάρος του πάνω στις κυψέλες και τις σπάσει, κολλάμε στις 4 γωνίες του 4 μικρές πλαστικές ροδέλες (ή κάτι παρόμοιο) πάχους 2 χιλιοστών (2mm) για να κρατάνε την απαιτούμενη απόσταση όταν τοποθετήσουμε το τζάμι.

Στρώνουμε διάφανη σιλικόνη (στρώση πάχους περίπου μισού εκατοστού) περιμετρικά πάνω στο πλέξιγκλας και τοποθετούμε με πολύ προσοχή το τζάμι από πάνω για να κολλήσει. Το αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε για να κολλήσει καλά.
ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Ανοίγουμε σε ένα πλαστικό αδιάβροχο ηλεκτρολογικό κουτί δύο τρύπες και περνάμε τις δύο χοντρές καλωδιοταινίες που βγαίνουν από το πάνελ εκεί μέσα. Κολλάμε το κουτί αυτό στην πλάτη του πάνελ με μπόλικη σιλικόνη για να μην μπαίνει νερό από πίσω του.

Ανοίγουμε στο κουτί αυτό και δύο τρύπες από κάτω και περνάμε τα καλώδια που θα πηγαίνουν στη μπαταρία. Τα δένουμε κι ένα κόμπο από τη μέσα μεριά του κουτιού ώστε να μην μπορούν να τραβηχτούν έξω από τις τρύπες. Τα συνδέουμε με τις καλωδιοταινίες του πάνελ (τη θετική ταινία διασύνδεσης με το ένα καλώδιο και την αρνητική με το άλλο). Προσέχουμε ώστε να μην υπάρχει ποτέ περίπτωση να ακουμπήσουν οι δύο ταινίες διασύνδεσης του πάνελ μεταξύ τους (βραχυκύκλωμα)! Μονώνουμε το ηλεκτρολογικό κουτί με σιλικόνη από παντού όπου θα μπορούσε να μπει νερό.
Αυτό ήταν. Το φωτοβολταϊκό πάνελ είναι έτοιμο!

VIDEO How To Build An Aluminum Frame Solar Panel

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
Επειδή εσωτερικά στο πάνελ υπάρχει παγιδευμένος αέρας, αυτός ενδέχεται να δημιουργεί κάτω από κάποιες καιρικές συνθήκες σταγονίδια υγρασίας που μακροπρόθεσμα μπορεί να σκουριάσουν τις συνδέσεις των κυψελών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές λύσεις, όπως παρακάτω:
Όσο μικρότερη η απόσταση μεταξύ πλάτης και μπροστινού τζαμιού, τόσο λιγότερος αέρας, άρα τόσο το καλύτερο. Έτσι λοιπόν, αν αφήσουμε ελάχιστο κενό μεταξύ πίσω πλάτης και μπροστινού τζαμιού (πχ ένα ή δύο χιλιοστά), και ελαχιστοποιούμε έτσι και τη θόλωση που μπορεί να προκύψει κάποιες μέρες.
Για να εξαλειφθεί τελείως το πρόβλημα της υγρασίας, υπάρχει ένα υλικό με βάση την σιλικόνη (πωλείται σε μερικά εξειδικευμένα καταστήματα με χημικά είδη, ή την παραγγέλνουμε από το ebay ως Sylgard 184). Μπορούμε να τοποθετήσουμε τις κυψέλες στο τζάμι (και όχι να τις κολλήσουμε στην πλάτη του πάνελ) και να περιχύσουμε την πίσω πλευρά (ασημί) των κυψελών με αυτό το παχύρρευστο υγρό, το οποίο μετά από μερικές ώρες σκληραίνει και ουσιαστικά ενθυλακώνει τις κυψέλες και τις προστατεύει έτσι από τον αέρα.
Τέλος, μια άλλη πολύ επαγγελματική λύση είναι η εξής: Αφού τοποθετήσουμε τις κυψέλες στο ένα τζάμι, το πηγαίνουμε σε έναν τζαμά και του ζητάμε να μας το κλείσει όπως τα διπλά τζάμια στα παράθυρα με αλουμίνιο περιμετρικά. Στα διπλά παράθυρα βάζουν κι ένα ειδικό υλικό που απορροφά την υγρασία, γι΄ αυτό και δεν θολώνουν τα διπλά παράθυρα στα σπίτια.

Το αλουμίνιο πάντως δεν είναι απαραίτητο. Για αισθητικούς λόγους μπορούμε να κολλήσουμε περιμετρικά ταινία αλουμινίου.


ΠΡΟΣΟΧΗ !!! : Το τζάμι είναι εύθραυστο, οπότε χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του. Το ψημένο είναι καλό αλλά ακριβό. Το απλό είναι φθηνό αλλά σπάει σχετικά εύκολα, οπότε να είναι αρκετά χοντρό. Εγώ πάντως προτείνω το πολυκαρβονικό με προστασία UV.
Απλά χρειάζεται κάποια σταθερή υποστήριξη στην πίσω πλευρά γιατί αλλιώς θα λυγίσει από τη θερμότητα (μια σκληρή επιφάνεια).
Οπωσδήποτε πάντως, πρέπει και τα δύο φύλλα (εμπρός και πίσω) να είναι από το ίδιο υλικό, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα λόγω διαφορετικού βαθμού συστολής / διαστολής των υλικών αν είναι διαφορετικά! *** ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ !!! ****


ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ
Για να φορτίσει ένα οποιοδήποτε πάνελ μια μπαταρία σωστά χωρίς να την καταστρέψει, απαιτείται οπωσδήποτε ένας ρυθμιστής φόρτισης.

Για να λειτουργήσουμε από τη μπαταρία συσκευές που απαιτούν 230V, απαιτείται ένας inverter 230V, που μετατρέπει τα 12V της μπαταρίας σε 230V.

Υπάρχουν ακριβοί inverter που παράγουν ΚΑΘΑΡΟ ημίτονο (σαν το ρεύμα της ΔΕΗ) και inverter ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ημίτονου (όχι τόσο “καθαρό” ρεύμα, αλλά ικανοποιητικό για να λειτουργήσουν σωστά οι περισσότερες συσκευές).

How to hook up Solar Panels (with battery bank) - simple 'detailed' instructions - DIY solar system

The prospect of building a solar panel is daunting for many people, but it shouldn’t be.Although the technology is new, learning how to make solar panels does not require an intensive study of theory and design.

When the list of materials needed is examined,apart from pre-tabbed cells and diodes, the rest reads like things anyone might find in the workshop right now: silicone caulking, glue,solder, fibreboard, plastic panels, wiring and some paint and screws are about it.

The equipment list is even easier to find and includes soldering irons, saws, wire cutters and strippers, and screw drivers. Any average DIY enthusiast will probably have these in the workshop also, and be ready to go immediately.

To begin with, you need to source some solar cells. You will find the internet useful in directing you to possible suppliers, as no local hardware or electrical stockist has a supply.

Once you have sourced these cells, learning how to make solar panels is then easy. It simply involves making a box to hold these cells and join them together in a series. Painting the box black will help the cells absorb any reflected heat energy. You will also need to ensure the back of the box is protected from the weather with the silicone caulking, and the front sealed from the elements with a plastic lid.

The cells should be fixed to a backing board using a dot of caulking on the reverse of the cell, and then connected together to ensure the flow is in one direction. Μικρές δίοδοι μπορούν να προστεθούν για να βεβαιωθείτε ότι αυτό συμβαίνει, και να αποφευχθεί ηλεκτρική ενέργεια υποχωρεί κατά τη διάρκεια των ωρών του σκότους.

This is a much simpler project than many people think, and once attempted, the fact that it can be up and going in a matter of hours makes it a very attractive renewable energy option.

As in all online purchases, be warned that there are scammers out there who will offer very cheap ‘B’ grade cells which are not worth the effort of buying. Some suppliers will sell you the solder and extra tabs as part of the deal, and their references are easily checked.

Remember that essentially these panels are designed to convert heat energy into electrical energy, and are a step up from simpler heat absorption panels that just warm water as it passes through the system. Understanding that learning how to make your own solar panels is simple and requires very little outlay, should inspire everyone to give this green energy power source a go.

How to hook up Solar Panels (with battery bank) - simple 'detailed' instructions - DIY solar system
How to hook up Solar Panels (with battery bank) - simple 'detailed' instructions - DIY solar system


Δείτε όλη τη σειρά άρθρων Αυτάρκεια
Γίνε Αυτάρκης - Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας
Γίνε αυτάρκης - Πώς να κάνετε Φωτοβολταϊκά
Γίνε Αυτάρκης - Ηλιακή ξήρανση - Ηλιακοί ξηραντές
Γίνε Αυτάρκης - Αποξήρανση φρούτων και λαχανικών
Γίνε Αυτάρκης - Φτιάξε πάπρικα , λιαστές ντομάτες , ξερά σύκα , Κονσέρβες
Γίνε ενεργειακά αυτάρκεις - Κατασκευή ανεμογεννήτριας σχέδια Hugh Piggott
Γίνε Αυτάρκης - Πως να φτιάξεις πετρέλαιο κίνησης απο ελαιόλαδο ( τηγανόλαδο )
Να είστε προετοιμασμένοι - Πλήρης οδηγός επιβίωσης σε ακραίες καταστάσεις

Πηγή
https://www.iqsolarpower.com/odigos1/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

SUBSCRIBE & FOLLOW

Blog News: Μόλις αποκτήσαμε NEA Ειδησεογραφική Εφημερίδα με News Clips Πρώτης Γραμμής » ΕΔΩ

Blog News: Mπορείτε να γίνετε Ενεργό μέλος της ομάδας Naturalife, κάνετε ερωτήσεις, απαντήσετε σε ερωτήσεις, ανεβάστε άρθρα φωτογραφίες και video κάντε εγγραφή » ΕΔΩ 

Όροι χρήσης - Terms of use - Privacy Policy

Προσοχή οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αφορούν συνδέσμους βιβλίων και Ιστοσελίδων για βότανα και διατροφή που υπάρχουν στο διαδίκτυο εμείς ούτε είμαστε αρμόδιοι ούτε προτείνουμε και ουδεμία ευθύνη φέρομε για τη χρήση τους, παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους Ιατρούς, και τους συγγραφείς των βιβλίων και των άρθρων. Και ειδικά σε σοβαρά θέματα υγείας πάρτε άμεσα οδηγίες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟ ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος να κρίνει πως θα πρέπει να συνδυαστεί η φαρμακευτική αγωγή με τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε εναλλακτική δίαιτα ή μέθοδο καταπολέμησης κάποιας ασθένειας/πάθησης, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε πρώτα με τον *προσωπικό σας ( *θεράπων ) ιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο ή έλαιο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δοσολογίες ( συμβουλευτείτε μόνο Ειδικό ). Προσοχή στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό πριν τη χρήση βοτάνων πάρτε άμεσα οδηγίες αποκλειστικά και μόνο από γυναικολόγο σας. Παρακαλούμε διαβάστε τους Όρους χρήσης , σύμφωνα με τον Νόμο Ν.2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και ποιες δημοσιεύσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις του